Freddy Kempf a început repetiţiile la Filarmonică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pianistul german a repetat în această dimineaţă cu instrumentiştii Filarmonicii
Pianistul german a repetat în această dimineaţă cu instrumentiştii Filarmonicii

Pianistul german va susţine vineri un concert pe scena Casei de Cultură a Studenţilor 

Orchestra Filarmonicii Transilvania a început în această dimineaţă repetiţiile, sub bagheta dirijorului elveţian de orgine română Nicolae Moldoveanu. Prima piesă lucrată a fost concertul nr 2. pentru pian şi orchestră, de Bartok Bela, interpretat de pianistul Freddy Kempf.


Înainte de a fi prezentat instrumentiştilor clujeni, tânărul artist a dezvăluit presei că lucrează foarte mult şi că susţine un program dens de spectacole. Anul trecut acesta a atins recordul de peste 150 de concerte în toată lumea.


Cu rezindenţa în Berlin, unde trăieşte alături de o violonistă, artistul a concertat la Viena, Frankfurt, Londra, Shanghai, Sydney. St Petersburg, Dresda, Praga, Vancouver, Sao Paolo.


Debut fraged


Artistul are o biografie interesantă. S-a născut în Londra, din tată german şi mamă japoneză. Educaţia şi-a format-o la şcoala britanică de muzică. Având în familie un alt pianist de succes, pe bunicul său, William Kempf, Freddy începe studiul pianului încă de la vârsta de 4 ani.


La doar 15 ani câştigă premiul BBC, pentru cel mai bun tânăr artist al anului, cu „Variaţiunile pe teme de Paganini” de Rachmaninov. Participarea la concursul internaţional de la Moscova din 1998 l-a propulsat în atenţia presei, când nemulţumiţ de clasarea doar pe locul al treilea, publicul a reacţionat cu vehemenţă.


Repertoriu vast


Kempf ne-a dezvăluit că munceşte foarte mult, călătoreşte şi concertează neîntrerupt. Deşi are în familie rude din Japonia, nu şi-a însuşit această cultură. „Este ceva diferit, m-am acomodat cu cultura europeană”, ne-a spus artistul. Nu are  preferinţe de repertoriu şi caută partiturile în care poate să-şi demonstreze   virtuozitatea. 


Dificultăţi birocratice


Elveţianul Nicolae Moldoveanu, dirijorul permanent al Filarmonicii clujene ne-a dezvăluit că a reuşit să-l convingă pe Kempf să concerteze la Cluj, în ciuda dificultăţilor locale de a achita onorariile acestuia. „Îl cunosc de la şcoala britanică de muzică. Am concertat cu el în mai multe locaţii de prestigiu, inclusiv în Japonia. A avut parte de un numeros şi entuziast public“, ne-a mai spus Moldoveanu.


Moldoveanu ne-a mai relatat că a reuşit să depăşească şi alte probleme birocratice şi financiare, legate de procurarea partiturilor pentru concertul de vineri. "Atât partiturile pentru Bartok Bela, cât şi pentru Rapsodia I de Enescu necesită intervenţii complicate şi costisitoare pentru procurarea materialului tipărit", ne-a confirmat şi Marius Tabaacu, directorul filarmonicii clujene.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite