Francezii îşi caută dentişti la Cluj-Napoca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Francezul Jean-Marc Quetant şi românca Alexandra Bădilă iau CV-uri dentiştilor la Expo Transilvania.
Francezul Jean-Marc Quetant şi românca Alexandra Bădilă iau CV-uri dentiştilor la Expo Transilvania.

Nouă medici stomatologi clujeni şi-au depus ieri, la Expo Transilvania, CV-urile pentru a pleca în Franţa.O firmă franceză, „Dentabio", care recrutează dentişti participă la salonul specializat în stomatologie şi tehnică dentară, „Expo Dent", deschis de ieri până mâine la Expo Transilvania.

Directorul acesteia, Jean-Marc Quetant a venit, pentru prima dată în România, şi spune că firma sa caută 250 de posturi de doctori stomatologi. „În Franţa este un mare deficit de medici dentişti. De aceea am venit în România", afirmă Jean-Marc Quetant. Acesta are o părere foarte bună despre şcoala românească de medicină.

El a încheiat, în februarie 2011, un parteneriat cu societatea română „Santemed" şi împreună recrutează dentişti pentru Franţa.

Salarii între 4.000 şi 10.000 de euro

 Aceştia au primit ieri, până în jurul orei 14.00, nouă CV-uri din partea stomatologilor clujeni. Pentru a munci în Franţa, ei trebuie să îndeplinească o serie de condiţii. În primul rând trebuie să aibă un certificat de conformitate eliberat de Ministerul Sănătăţii, act prin care să se recunoască calitate de medic în Uniunea Europeană. Cunoaşterea limbii franceze la nivel mediu şi experienţă minim 3 ani pentru cei ce au terminat facultatea înainte de 2009 sunt alte două cerinţe. „Pentru cei ce au absolvit facultatea în 2009 şi 2010 nu se cere experienţă. Depinde de ceea ce îşi doreşte medicul. Cei ce nu au experienţă pot petrece o anumită perioadă lângă un stomatolog în Franţa", afirmă Alexandra Bădilă, asistent director general la „Santemed".

Dentiştii clujeni pot câştiga bani frumoşi în Franţa. Salariile încep de la 4.000 de euro până la 10.000 de euro. „Deocamdată şi-au depus CV-uri nouă medici. Cei ce opresc la standul nostru de la Expo Transilvania întreabă ce condiţii sunt în Franţa şi cum pot să se instaleze acolo", adaugă Alexandra Bădilă. Prin acest parteneriat au plecat deja în străinătate 10 dentişti din toată ţara, iar mulţi aşteaptă să plece.

„Am potenţial, dar nu mi-l pot fructifica aici"

 Unul dintre stomatologii clujeni care pleacă în Franţa este Elena Anghel, în vârstă de 48 de ani. Ea e hotărâtă să se stabilească acolo cu întreaga sa familie. „Plec din cauza sistemului sanitar, nu a banilor. În România, relaţiile de colaborare dintre medici te face să plângi. Nu se colaborează de nicio culoare, iar asta e mare păcat", afirmă Elena Anghel.

Ea afirmă că are o experienţă de 20 de ani în domeniu şi că a făcut numeroase stagii de perfecţionare în Franţa, Italia şi Germania. „Am potenţial. Aici, în România, nu mi-l pot fructifica. Vreau să lucrez undeva unde am deschidere şi pot creşte. De aceea plec", adaugă medicul stomatolog. Elena Anghel spune că este foarte încântată că i s-a ivit această posibilitate şi că va pleca cu cei doi copii într-un oraş din Normandia.

Expo Transilvania găzduieşte până sâmbătă inclusiv trei manifestări: Târgul Internaţional de Tehnică şi Aparatură Medicală „Medica" (ediţia a XIX), Salonul specializat în Stomatologie şi Tehnică Dentară „Expo Dent" (ediţia a IX-a), respectiv Salonul terapiilor alternative, a produselor organice şi naturale „Bio Vita" (ediţia a III-a). Pe lângă expoziţii au loc şi conferinţe tematice în care vor fi prezentate noutăţile şi studiile de ultimă oră.

 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite