Francezii îi învaţă pe clujeni cum să pregătească o capitală culturală europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Francezii au avut nevoie de cinci decenii pentru implementarea unui program naţional strategic de promovare a culturii în dezvoltarea regională.

Prezent la Cluj, la manifestarea anuală „Întâlniri Europene”, promovată de Centrul Cultural Francez, Jean Baptiste Cuzin, ataşatul cultural al Ambasadei Franţei ne-a declarat că municipiul nostru are câteva hopuri importante de trecut, pentru o candidatură realistă pentru desemnarea capitalei culturale europene.

Cuzin ne-a dat exemplul oraşului francez Marsilia, desemnat capitală culturală în anul 2013, alături de oraşul slovac Kosice. Pentru această candidatură, Marsilia a adoptat în urmă cu mai mulţi ani, măsuri pe trei mari direcţii, atât în ce priveşte cultura de masă, cultura de performanţă şi identitatea locală.

Pe de o parte, municipiul a dezvoltat un gen de măsuri culturale, pentru dezvoltarea zonelor periferice din cartiere. Este vorba de genuri culturale cu priză la o mare parte a locuitorilor. Pe de altă parte, au fost dezvoltate instituţiile culturale de înaltă ţinută.  În cel de-al treilea rând, a fost dezvoltată o identitate clară a oraşului.

În cazul Marsiliei, identitatea oraşului s-a clădit pe poziţia sa geografică. S-a luat în calcul faptul că este un oraş meditereanean. S-a fructificat faptul că aici se întâlnesc mai multe culturi de pe mai multe continente.

Cuzin a mai amintit faptul că în anii 60, Franţa a decis acordarea Ministerului Culturii a unei importanţe strategice, pentru dezvoltarea locală. Un mare accent în această strategie naţională a fost reabilitarea patrimoniuluin cultural, în colaborare cu autorităţile locale şi partenerii economici.

Recent, autorităţile locale clujene au anunţat intenţia de a promova candidatura Clujului, pentru concursul internaţional anual al desemnării capitalei culturale europene.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite