Fotoreportaj spectaculos: cum se naşte un zimbru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zimbru 7
Zimbru 7

Venirea pe lume a unui zimbru este un eveniment demn de „breaking news“ în Rezervația de Zimbri Slivuț, de lângă Hațeg. Un clujean a fost martor la naşterea micuţului Roman, cel mai tânăr membru al familiei de zimbri. 

Miercuri, 29 august 2012, ora 15.00. În Rezervația de Zimbri Slivuț, de lângă Hațeg, începe vânzoleala. O femelă de 10 ani, pe nume Roxi, a intrat în travaliu. Supraveghetorii și administratorul sunt ușor surescitați, dar și bucuroși: este al doilea pui care vine pe lume vara aceasta în rezervație.Tot filmule evenimentului a fost consemnat de un jurnalist clujean pe siteul cluj.travel.

Zimbru 2

În jurul orei 17.00, sosește o ambulanță veterinară de la Deva. Medicul Marian Cornea nu a mai asistat la fătarea unui pui de zimbru, dar nu pare să aibă emoții. „În principiu, nu este altceva decât ceea ce se întâmplă la vaci", spune el. Apariția ambulanței stârnește însă un fior printre turiștii cățărați deja pe gardul din partea superioară a țarcului de zimbri - e clar acum că puiul va veni pe lume dintr-un moment în altul.

Zimbru

Turiștii s-au cățărat pe garduri, cu sufletul la gură

Ceva mai departe de grupurile de turiști, trei oameni urmăresc cu mai multă atenție decât oricine ceea ce se petrece în țarc. Medicul Marian Cornea, administratorul rezervației, Petru Crăciunesc, și unul dintre supraveghetori sunt cei care trebuie să se asigure că totul va decurge cum trebuie, relatează cluj.travel. Deși au asistat la peste 10 fătări, administratorul și supraveghetorul sunt un pic îngrijorați ca nu cumva Roșu, tatăl zimbrului pe cale de-a se naște, să atace puiul imediat după naștere. „Nuuuu, că dacă face ceva, am acolo o armă cu tranchilizante și imediat îl adorm", își dă curaj Petru Crăciunesc.

Zimbru 3

Roșu pare că stă de strajă

În țarc, mama a obosit. Fătul a ieșit aproape o treime din corpul ei. Se tolănește pe iarbă. Roșu îi dă târcoale și o amușină din când în când. Pare un tată neliniștit de soarta mamei și a copilului. Totuși, angajații rezervației strigă din când în când la el, ca să se asigure că păstrează distanța față de făt. Roșu, în vârstă de opt ani, lua până recent bătaie de la un mascul de trei ani. „Pe ăla care îl bătea eu l-am crescut, cu lapte din biberon", punctează administratorul Petru Crăciunesc. Totuși, chiar în ziua nașterii, Roșu i-a administrat o bătaie „colegului" mai tânăr.

Zimbru 4

Tatăl amușină fătul, pe jumătate ieșit

Suspansul mai durează în jur de zece minute. Roșu este singurul zimbru care dă târcoale mamei pe cale de a făta. Restul zimbrilor, patru adulți și un pui de trei săptămâni, își văd de treabă la zece metri distanță, conform cluj.travel. Agitația cea mai mare e în rândul turiștilor. „Așa ceva nu vezi decât o dată în viață", exclamă copleșit un vizitator care filmează totul.

Zimbru 5

Așa vine pe lume un zimbru

Rumoare. Roxi s-a ridicat în picioare. Fătul, acoperit de placentă a ieșit aproape complet. Vizitatorii tac. În fața lor se petrece un miracol al naturii. Imaginea nu este însă cea mai delicată cu putință. Parcă pentru a-și proteja intimitatea, mama se  întoarce cu fața spre spectatori, iar ultimul act al apariției pe lume a unui zimbru, desprinderea de corpul mamei, este ascuns vederii curioșilor.

Zimbru 6

Puiul de zimbru este inert în primele secunde de la naștere

Abia venit pe lume, puiul de zimbru pare că nu mișcă. „Hai, hai", îl încurajează administratorul Petru Crăciunesc. Medicul nu spune niciun cuvânt. Privirile tuturor se îndreaptă spre tripleta „oficialilor", care trebuie să dea sentința: trăiește puiul sau nu? Nu după mult timp, vine verdictul: „Gata, am văzut, a dat din copită. E în regulă".


Zimbru 6

Tatăl face cunoștință cu nou-născutul

Înapoi în țarc, Roșu se apropie pentru prima dată de pui. Îl adulmecă, parcă vrând și el să se asigure că e bine, sănătos. Mama, Roxi, a început deja să lingă placenta de pe corpul nou-născutului. Roșu dă semne de tată bun, nu arată intenții ostile, ba, parcă, mai degrabă vrea să-și încurajeze puiul, împingându-l, ușurel, cu botul.

A venit și primul „vizitator"

Zimbru 7

La scurt timp de la naștere, puiul, al cărui sex nu poate fi încă stabilit, primește prima vizită: o femelă s-a desprins din grupul „indiferenților" și vine să îi dea binețe nou venitului. În scurt timp, toți zimbrii din rezervație se adună în jurul nou-născutului. Printre picioarele lor, se poate observa cum puiul își îndreaptă prima dată ochii spre lume. Sunt acum opt zimbri în rezervație, șase adulți și doi pui, patru femele și patru masculi. Toți au nume care încep cu Ro, de la România, conform cluj.travel.

Zimbru 9

Tablou de familie: Roxi, Roșu și micuțul Roman

Administratorul și medicul iau decizia că e momentul să pună capăt momentelor de tandrețe în familie. „Este important ca mama să fie lăsată în pace să poate linge toată placenta de pe corpul nou-născutului și apoi să îl lase să sugă corasla (laptele pe care îl dau femelele imediat după fătare - n.r.), care este extrem de hrănitoare", explică medicul Marian Cornea.
Administratorul și medicul mână dintr-o mașină ceilalți zimbri, în partea de sus a rezervației.  La bordul unei mașini de teren, administratorul rezervației și medicul mână restul zimbrilor spre partea superioară a rezervației, întinsă pe cinci hectare. În țarc nu rămân decât Roxi și puiul. Cândva, în tevatura iscată de mașina de teren, micuțul s-a ridicat în picioare, printre ierburile înalte cât el. După câteva secunde de derută își găsește din priviri mama și se îndreaptă spre ea.

Zimbru 10

Roman face primii pași, spre mama sa.

Joi, 30 august 2012, ora 08.30. Un zimbru a venit pe lume ieri în Rezervația Slivuț, de lângă Hațeg. Este mascul, sănătos, și a fost botezat Roman, după numele primului zimbru născut în această rezervație. Vezi o galerie foto completă pe cluj.travel.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite