Fotografii de excepţie la Muzeul de Artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expoziţia unuia dintre cei mai importanţi fotografi polonezi din prima jumătate a secolului al XX-lea poate fi admirată la Muzeul de Artă până în 7 august.

Expoziţia „Între pictorialism şi avangardă", de la Muzeul de Artă, a artistei Fortunata Obrapalska, face parte din colecţiile Muzeului de Istoria Fotografiei „Walery Rzewuski" din Cracovia şi marchează, simbolic,  preluarea de către Polonia a Preşedinţiei Uniunii Europeneîn perioada iulie-decembrie 2011. Curatorul expoziţiei şi autorul textelor din mini-catalogul expoziţiei, editat în versiune trilingvă (română, engleză şi poloneză) este Monika Kozień. Printre invitaţii de seamă ai vernisajului expoziţiei s-au numărat ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Marek Szczygieł.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj susţin că acest eveniment cultural se încadrează în succesiunea de acţiuni de cooperare derulate cu Voievodatul Malopolska începând din anul 2005.

Cine este Fortunata Obrapalska

Născută în anul 1909, la Włodzimierz Wołyński, Fortunata a urmat cursurile Academiei de Arte Frumoase din Varşovia pe care, însă, a fost nevoită să o abandoneze din considerente financiare. Devine interesată de fotografie de la jumătatea anilor '30. Lucrările din prima perioadă vor fi realizate în perspectivă realistă, cu particularităţi specifice pictorialismului. Fortunata se va distinge de ceilalţi membri ai generaţiei sale prin participările la numeroase expoziţii importante, precum şi numărul mare de premii obţinute.

În afara activităţii artistice, Obrąpalska a colaborat şi cu colegiul de redacţie al „Lumii Fotografiei", prima revistă de fotografie, apărută după război. La sfârşitul anilor '40, artista începe să realizeze acele lucrări care au plasat-o printre cei mai remarcabili reprezentanţi ai avangardei poloneze în fotografie. Ciclul de fotografii Dyfuzja w cieczy (Difuziune în lichid), surprinde fenomenul de amestecare a două lichide de culori contrastante - apa şi tuşul, fără a fi, însă, vorba despre documentare ştiinţifică.

Fotografiile sale de la începutul anilor '50 sunt, potrivit criticilor, caracterizate de un înalt nivel artistic pentru vremea respectivă. Activitatea fotografică a artistei va fi dominată în perioada sa finală de fotografia de natură, la începutul anilor '50, ea  realizând astfel de fotografii îndeosebi pentru Academia Agricolă din Poznań.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite