Foto-Video O Dacie de 28 de ani uimeşte: a făcut turul Europei într-o săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipajul unei Dacii 1300, care a plecat în urmă cu o săptămână din centrul Clujului, s-a întors acasă, la Cluj, duminică. Acesta a participat la „Raliul cheii de 13" împreună cu alte opt maşini Dacia. Startul l-au dat, duminica trecută, din Cluj, primarul oraşului şi consulul onorific al Olandei în acest municipiu.

„Raliul cheii de 13", aşa s-a numit o întrecere sportivă organizată în scop caritabil de Fundaţia Kinder-Rijt din Iaşi ca să ajute copii dintr-un orfelinat ieşean să-şi termine studiile şi să-şi găsească un job. Fiecare echipă a strâns 5.000 de euro. La acest raliu au participat nouă echipaje şi doar unul s-a întors, în mod simbolic, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. Scopul acestei competiţii a fost să se demonstreze că „bătrâna" Dacie, marca naţională de maşină, este încă una bună şi de calitate.

„Drumul pe care l-a făcut din Olanda şi până în România a fost cu un singur scop: să demonstrez că în România se poate produce calitate. Maşină e făcută în 1984 şi am parcurs 4.000 de kilometri cu ea în şapte zile fără probleme la maşină. În Ungaria i-am schimbat bateria fiindcă ştiam că e mai slabă, în rest am lipit parasolarul cu un pic de scoci că bădea urât pe autostradă, apoi carcasă de la volan. Reparaţii româneşti! În rest, nimic", afirmă Ionuţ Luca, administrator la o firmă ce produce obiecte de inox pentru industria alimentară.

O Dacie din 1984, care a străbătut Europa de două ori într-o săptămână (4000 km), a ajuns la Cluj

O Dacie de 28 de ani a făcut turul Europei

Echipajele au fost alcătuite din oameni ce lucrează la companii din România şi Olanda. Cele nouă Dacii vor traversa Europa - România, Ungaria, Slovacia, Republica Cehă, Germania şi Olanda, pe o distanţă de peste 2.000 de kilometri.

13, numărul norocos al Daciei

Spanner13Rally, desfăşurat între 14 si 21 octombrie, este un proiect unic şi e singurul raliu care se face doar în maşini de tip Dacia 1300/1310 şi la finalul căruia poţi păstra maşina. În cadrul său au participat echipe din România şi Olanda, de la companii, persoane private şi chiar şi o echipă de la universitate. Numele raliului - care, în traducere, înseamnă „raliul cheii de 13", -  face apel la memoria posesorilor de maşini Dacia 1300/1310 - care ştiu că orice problemă mecanică a acestor maşini putea fi rezolvată cu o cheie  „de 13".

Poliţişti curioşi

Ionuţ Luca şi coechipierul său, conf.univ.dr. Liciniu Kovács, care i-a fost şi profesor lui Ionuţ Luca, spun că drumul a fost fără probleme, că nu au luat nicio amendă şi Dacia lor nu a necesitat reparaţii. „O întâmplare amuzantă s-a petrecut în Germania, când poliţiştii ne-au tras pe dreapta nu ca să ne ceară actele, ci să ne întrebe ce se întâmplă de sunt atâtea Dacii pe şoşea", povesteşte Ionuţ Luca.

Acesta spune că încă nu ştie ce să facă cu Dacia cu care a făcut turul Europei. Are două gânduri, fie o păstrează ca o piesă de muzeu, fie o recondiţionează şi o foloseşte.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite