Trei clujeni, condamnaţi la închisoare cu suspendare pentru tentativă de fraudă din fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat ieri sentinţa definitivă într-un dosar de corupţie în care unt implicaţi trei clujeni, doi angajaţi ai societăţii „Ben & Ben Serv" SRL şi administratorul SC „Alpro Consult" SRL, Adrian Lengher.

Fostul primar din comuna Ciuruleasa, Ioan Mihalachi, a fost condamnat pentru tentativă de fraudă din fonduri europene. Alături de fostul primar, în cauză au mai fost condamnaţi la închisoare cu suspendare şi trei angajaţi ai firmelor care au executat proiectul finanţat cu bani europeni.

Instanţa a menţinut decizia Tribunalului Alba prin care fostul primar a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Aceeaşi pedeapsă a fost aplicată de judecători şi pentru doi angajaţi ai societăţii „Ben & Ben Serv" SRL Cluj-Napoca - Ovidiu Marius Rusu şi Laura Spătaru, dar şi pentru administratorul SC „Alpro Consult" SRL Cluj-Napoca, Adrian Lengher.

Investiţie controversată

„Curtea de Apel Alba Iulia a respins recursurile formulate de DNA şi de inculpaţi", a declarat Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al instanţei de judecată. Cei patru inculpaţi au fost trimişi în judecată în august 2007 de procurorii DNA Alba Iulia pentru infracţiuni de corupţie. Mihalachi a fost acuzat de fals şi tentativă de fals în vederea obţinerii pe nedrept a unor fonduri europene. Ceilalţi trei au fost judecaţi pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la fraudă din fonduri europene. Dosarul are legătură cu un proiect de investiţii din fonduri Sapard, în valoare de 3,38 de milioane de lei, privind modernizarea unui drum de pe teritoriul comunei. În derularea investiţiei au fost implicate cele două societăţi comerciale din Cluj-Napoca. „Ben & Ben Serv" SRL, patronată de omul de afaceri Ioan Bene, a realizat modernizarea drumului, iar „Alpro Consult" a oferit serviciile de consultanţă.

„Inculpatul Mihalachi Ioan a încercat obţinerea decontării sumei de 621.012 lei, reprezentând prima tranşă de bani din contract, folosindu-se de un număr de 72 de înscrisuri întocmite în fals de inculpaţii Rusu Ovidiu Marius, Spătaru Laura Mirela şi Lengher Adrian", a declarat procurorul DNA care a susţinut cauza în instanţa de judecată.

Şi-a susţinut nevinovăţia

Ioan Mihalachi şi-a susţinut permanent nevinovăţia. A declarat în faţa judecătorilor că a semnat documentele care i-au fost oferite pentru a deconta lucrările realizate până la momentul respectiv.

Lucrările de modernizare a drumului respectiv au fost finalizate cu întârziere de un an. Pentru că proiectul a fost suspectat de corupţie, Agenţia Sapard, transformată ulterior în Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), a refuzat să mai efectueze plăţile, deşi drumul a fost modernizat pe cheltuiala firmei din Cluj. Firma a dat în judecată Consiliul local şi Primăria Ciuruleasa şi a obţinut o sentinţă definitivă prin care administraţia locală a comunei din Apuseni a fost obligată să plătească suma de 2,8 milioane de lei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite