„Forţa destinului“ se joacă la Curtea de Apel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rareş Cristian Trifan
Rareş Cristian Trifan

Directorul Operei Române, Rareş Trifan, nu neagă că şi-a încredinţat şi plătit sieşi regia unui spectacol, ci doar că nu avea calitatea de funcţionar public când a făcut acest lucru.

Procurorii Curţii de Apel Cluj au trimis spre judecată dosarul în care directorul Operei Naţionale Române din Cluj, regizorul Rareş Cristian Trifan, e acuzat de săvârşirea infracţiunii de conflict de interese. Acesta a încheiat, pe 23 februarie 2009, un contract cu el însuşi. Mai precis, Rareş Cristian Trifan, în calitate de director general al Operei din Cluj, a semnat un proiect pentru organizarea spectacolului „Forţa destinului" care să fie regizat tot de el în schimbul unui onorariu de 7.250 de euro.

Din rechizitoriul dosarului reiese şi că Rareş Cristian Trifan îşi susţine nevinovăţia. Directorul Operei spune că nu a încheiat acel contract cu intenţia de a obţine folose materiale: „În cursul urmăririi penale, Rareş Cristian Trifan a uzat de dreptul la tăcere, însă în memoriile depuse prin apărători aleşi (contabila şi juristul Operei - potrivit avocatului lui Trifan, Sergiu Bogdan - n.r.) a susţinut că nu se face vinovat de săvârşirea infracţiunii deoarece nu are calitatea de funcţionar public (sau că a fost indus în eroare cu privire la această calitate)".

În acelaşi rechizitoriu se mai precizează că dacă Trifan nu ar fi urmărit obţinerea de foloase materiale ar fi acceptat să regizeze gratuit opera respectivă. „Putea să regizeze gratuit spectacolul. În mod sigur a încălcat mai multe clauze din contractul de manager, potrivit căruia trebuia să facă turnee în străinătate. Nu a făcut niciunul de când e director. E un manager defectuos", este de părere şi Dan Gâdea, liderul  Sindicatul Operei Naţionale Române „Transilvania Art".

„... şi femeia de serviciu e funcţionar public"

Dacă procurorul ce a instrumentat cazul susţine, potrivit articolului 147 din Codul penal, că Trifan este funcţionar public, avocatul directorului Operei, Sergiu Bogdan, afirmă contrariul. „Clientul meu e manager, nu funcţionar public. Dacă ne luăm după definiţia funcţionarului public din Codul penal din 1969 şi femeia de serviciu de la Operă e funcţionar public. E o situaţie absurdă, tipic românească. Doar la noi în ţară e posibil aşa ceva", este de părere avocatul.

Sergiu Bogdan califică acest dosar drept absurd şi nu are dubii că nu va câştiga procesul. „Clientul meu nu e vinovat. Proiectul de realizare a acelui spectacol a avut toate aprobările, şi Ministerul Culturii l-a aprobat. Nu avea ce să facă în acea situaţie şi, fiind director, a trebuie să semneze respectivul proiect. Nu era un director adjunct care să fii semnat în locul său", afirmă avocatul.

El mai spune că doar procurorul care a instrumentat cazul a găsit o altă interpretare a legii şi i-a trimis în judecată clientul.

 Rareş Cristian Trifan a fost cercetat după ce Sindicatul Operei Naţionale Române „Transilvania Art" a depus un denunţ penal, pe 29 iunie 2010, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj prin care susţine că directorul Operei ar fi săvârşit infracţiunea conflict de interese.

Tribunalul va stabili cine are dreptate. Prima înfăţişare din acest proces a fost programată pentru data de 10 noiembrie 2011.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite