Fondul de medicamente compensate s-a epuizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Farmaciile din Cluj continuă să elibereze medicamente în speranţa că fondurile vor fi suplimentate. Criza financiară se răsfrânge şi asupra sistemului medical. Bugetul pentru medicamente compensate pentru întreg anul a fost deja consumat, în doar patru luni.

Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Cluj au anunţat astăzi, că bugetul pe anul 2010, pentru medicamentele compensate, în valoare de peste 62 de milioane de lei a fost epuizat.

Nicio farmacie din judeţ nu ar mai trebui să elibereze medicamente compensate, parţial sau total, în urma epuizării banilor. Situaţia din teren este însă ceva mai complicată.

Mai puţin de jumătate din anul trecut

Crina Grozav, purtător de cuvânt în cadrul CJAS Cluj ne-a declarat că se aşteaptă o rezolvare a situaţiei de la guvern. Din bugetul total de 507 milioane de lei, destinat decontării materialelor sanitare şi prestărilor de servicii cu caracter medical, pentru întreg anul în curs, cei mai mulţi bani au mers la spitale, 340 de milioane.

Pe locul secund s-au situat medicamentele compensate şi cele specifice utilizate în programele naţionale de sănătate, în total aproape 89 de milioane de lei. Numai că alocarea banilor s-a făcut într-un procent de doar 47 la sută faţă de anul precedent. O parte din alocări au vizat însă livrările de medicamente din ultimul trimestru al anului precedent.

Activitatea continuă

Farmaciştii resimt profund criza, dar în virtutea rezolvărilor din anii anteriori încearcă să treacă peste anunţul terminării banilor. Decontările au ajuns la şapte luni. „Abia acum s-au plătit facturile din luna septembrie. Ne încurcă foarte tare aceste întârzieri“, spune Speranţa Iacob, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din judeţul Cluj.

Cât despre situaţia eliberării de medicamente, se întâmplă un lucru paradoxal. Obişnuiţi că se iau de regulă măsuri în ultimul moment, majoritatea farmaciilor, în special cele aflate în compunerea unor reţele multinaţionale, continuă să elibereze medicamente compensate. „Reprezentanţii farmaciilor speră ca situaţia să se reglementeze într-un fel“, explică Iacob.

În mod normal, ştirea că s-au terminat banii ar fi trebuit să oprească activitatea în domeniu. „Într-o ţară cu disciplină serioasă în sistem, toată lumea trebuia să pună pixurile jos“, spune Iacob.

Pe de altă parte, Iacob înţelege intensificarea solicitărilor de medicamente din partea pensionarilor. „Când au auzit că le scad pensiile, s-au grăbit să se asigure cu medicamente“.

Situaţia nu este deloc roz nici la furnizorii de serivcii medicale din unităţile sanitare cu paturi. Alocările de fonduri oscilează între 73 la sută, la dispozitive şi echipamente medicale, şi 88 la sută în servicii de urgenţă şi medicale din unităţi sanitare cu paturi.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite