Vezi Afganistanul prin ochii unui fotograf de război român (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îndrăgostit de oraşul de pe Someş, Florin a ajuns un fotograf de referinţă la Bucureşti. Este printre puţinii fotoreporteri români care au ajuns în teatrul de război din Afganistan.

A călcat prima dată în Afganistan în 2007. Nu ştia în ce parte e sudul sau estul. Situaţia a fost similară în 1999, când a călcat prima dată în Cluj-Napoca, mai puţin războiul.

„Am venit să studiez la Cluj teatrologia, deoarece în Bucureşti, de unde sunt, cunoşteam toţi profesorii. A fost o provocare pentru mine, mi-am propus să intru prin forţele proprii şi am intrat“, îşi aminteşte Florin.



A trăit studenţia din plin, ajungând la un moment dat şi într-o formaţie care a cântat în deschidere la Holograf. „Aş putea spune că cei mai frumoşi ani din viaţă i-am petrecut la Cluj“, spune fotograful.

Studenţia nu a prea avut însă legătură cu ceea ce face acum: fotografii într-unul din cele mai periculoase şi dure locuri din lume. Cu o excepţie: la Cluj a început să lucreze în presă, încă din perioada studenţiei. A fost mai întâi la Radio Cluj, apoi TVR Cluj, fostul Adevărul de Cluj, actual Făclia şi, chiar înainte de a pleca în Bucureşti, defunctul Transilvania Jurnal.



De-a lungul anilor a fost corespondentul în Afganistan al celor mai cunoscute televiziuni şi ziare din ţară, însă a rămas la fotografie. „Prima dată am pus mână pe aparatul foto mai serios în 2004. Era un aparat foto pe film“, îşi aminteşte Florin.



„Normal că mi-e teamă“


Fotograful a păşit prima dată în Afganistan în 2007. Mulţi l-au întrebat, de-a lungul celor cinci „expediţii“ pe care le-a făcut până acum în mijlocul teatrului de război, de ce a ales să facă asta. „Am mers «de nebun» în Afganistan prima dată.



Cu timpul, însă, mi-am dat seama că e menirea mea ca jurnalist e să îmi doresc să ajung în Afganistan, acolo unde se întâmplă lucrurile. Normal că mi-e teamă, la orice pas greşit poţi să calci pe o mină. Chiar am avut momente de teamă când nu ieşeam deloc din cort“, îşi aminteşte el.



Fotograful a explicat că există reguli stricte pe care trebuie să le urmeze jurnaliştii pe câmpul de luptă, cum ar fi să nu plece neînsoţiţi, să nu fotografieze prizonierii de război, poziţiile trupelor sau turnurile de control. „Odată, o jurnalistă de la TVR a plecat într-un sat din apropiere fără a anunţa pe nimeni. A fost trimisă imediat acasă şi nu mai are voie să participe la misiuni NATO“, a explicat Florin.



Fotografiază soldaţi, acţiuni, intervenţii şi ce se întâmplă în general în misiunile de patrulare, însă cel mai mult pune accent pe portrete, realizate cu localnicii din satele afgane.

Întrebări şi răspunsuri

Probabil mulţi se întreabă: de ce faci asta?
F.G.: Nu o fac pentru bani, o fac din pasiune. Dacă un jurnalist crede acum că dacă ajunge în Libia dă lovitura se înşeală. Am primit odată 70 de euro pe o corespondenţă pentru o televiziune naţională. Atât se câştigă pe o corespondenţă şi în ţară.

Ai o fotografie încărcată emoţional?
F.G.: E fotografia făcută unui jurnalist al NATO. E ultima poză a sa în viaţă. După ce am realizat-o, în zilele următoare m-am întors în ţară, iar pe aeroport am aflat că decedase, după ce a călcat pe o mină.

Profil
S-a născut la 11 noiembrie 1978, în Bucureşti
Studii: Teatrologie, Facultatea de Litere, UBB Cluj
Profesie: fotojurnalist, corespondent de război

image
image
image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite