INTERVIU Florian Walter: „Anul acesta vor fi cluburi care o să intre în faliment”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronul Universităţii a analizat campionatul care stă să înceapă şi a făcut o caracterizare a lotului pe care-l are la dispoziţie. Universitatea Cluj va beneficia de un buget de 3,5 milioane de euro pentru sezonul următor, dar Walter avertizează că multe cluburi vor falimenta.

-Domnule Walter, cum vi se pare echipa după o săptămână de cantonament?
- Am avut două meciuri de pregătire bune, dar se vede că mai avem mult de lucru. Se vede indiscutabil o schimbare în bine, dar este clar că mai avem nevoie de doi-trei jucători. Un atacant vom mai aduce şi un fundaş dreapta pentru că Unguruşan nu va putea face singur pe acest post, deoarece mai intervin accidentări sau suspendări. Poate ar trebui şi un fundaş central deoarece Cvirik nu este la capacitate maximă din punct de vedere al pregătirii fizice. Lituanianul Vidas la pleca, pentru că e prea rigid, nici nu ştiu cum a jucat el atâtea meciuri în echipa naţională. Îl avem pe Teuşan, dar este prea tânăr şi am impresia că nu va rezista.

-De la Dinamo vă mai gândiţi să aduceţi jucători în contul datoriei pe care o are către dumneavoastră?
-Am vorbit cu Borcea şi Andone, care mi-au dat o listă cu vreo zece jucători, care nu intră în vederile lui Andone şi pe care o vom studia şi apoi vom lua o decizie. Eu i-am cerut alţi jucători, dar e greu să-i iau. Pe Mărgăritescu nu cred că mi-l dă, deşi el ar vrea să vină, fiind şi prieten cu Matache sau Boştină. Vreau să îl iau pe Niculescu, e un jucător care cunoaşte foarte bine campionatul şi poate marca 6-7 goluri într-un sezon. Sunt mulţi jucători de la Dinamo care vor să vină la noi.

-Vă gândiţi să şi împrumutaţi jucători sau nu agreaţi această variantă?

- Unul, maxim doi aş lua dacă nu am altă soluţie, dar nu-mi place acest lucru deoarece eu îmi doresc ca jucătorii să fie 100% cu Universitatea. Bonatti ar vrea să vină, dar nu şi-a rezolvat problema cu clubul, care i-a mărit cota după ce noi ne-am manifestat intenţia de a-l cumpăra definitiv.

-Vă impliicaţi în deciziile din cadrul echipei?

Nu, pentru că nu sunt acest gen. Anul trecut am fost mai aproape de băieţi, aţi văzut că am stat pe bancă, dar nu am eu treabă cu munca antrenorilor, îmi văd de ale mele, de asta au grijă ei

-Instalarea lui Marian Pană pe ce cirterii a fost făcută?

-Nu pentru faptul că Cristian Dulca nu deţine licenţă PRO. Mi-a plăcut mult cum a jucat şi Mioveni şi am considerat că Pană este o alegere bună pentru noi. El are răspunderea rezultatelor, el este tacticianul echipei. Dulca este antrenor, el trebuie să pună în aplicare tactica stabilită de Marian. Colaborarea dintre ei mi se pare că este una bună.

-E bine că jucaţi la Alba Iulia?

-Am primit tot spijinul din parte celor de acolo, plătim doar 1500 de euro pentru întreaga bază, ne putem folosi de toate condiţiile. Am vorbit şi cu suporterii şi le-am spus că la Alba Iulia vom fi oaspeţi şi va trebui să fie civilizaţi şi să fie aproape de echipă. Acolo vom juca doar, dar cu terenurile de antrenament ne confruntăm în continuare cu mari probleme. Am mai vorbit şi cu primarul din Feleacu pentru acea bază de antrenament, dar aceea nu se va face bătând din palme.

- Mihai Stoica ar putea veni la „U”?

- Am avut o discuţie cu el la o petrecere organizată de Dumitru Dragomir. I-am spus că îi pregătesc casa la Cluj, îi dau cheile şi îl aştept. El mi-a zâmbit frumos şi mi-a spus că nu se ştie niciodată. Pentru moment nu putem vorbi de acest lucru.

„Nu mai investeşte nimeni în România”

-Îi cunoaşteţi foarte bine pe patronii de club din România. Cine mai investeşte în fotbal?
-Nu se prea investeşte, să ştiţi. Sunt probleme mari din acest punct de vedere şi cu siguranţă vor exista cluburi care nu vor termina campionatul din cauza lipsei de bani. Sunt şi la noi probleme financiar, dar am alocat un buget de 3,5 milioane de euro pentru acest sezon, bani care ar trebui să ne ajute la îndeplinirea obiectivului, locurile 8-12.

-Cât de mult vor fi aceştia afectaţi de noile măsuri ale guvernului?

-Creşterea TVA-ului va fi o problemă. Va creşte mult şi impozitul pe convenţiile civile şi acest lucru va duce la mari probleme în fotbalul românesc. Se va renunţa la ele şi sumele se vor trece pe cartea de muncă, pentru care impozitul este de 70%. Nu are nimeni bani să arunce pe transferuri. Anul viitor vom vedea cam aceleaşi feţe şi la echipele din fruntea clasamentului. Nu s-a transferat aproape nimic. Nu mai pleacă jucători în străinătate, fotbalul românesc este slab, aţi văzut şi naţionala unde a ajuns.

-Puteţi de unul singur să finanţaţi echipa?
-Nu vine nimeni să te ajute în ziua de azi. Am avut discuţii cu cei de la Orange, Peugeot şi Veka şi acum aşteptăm răspunsul. Sperăm să semnăm nişte parteneriate care să ajute clubul. Eu sunt aici ca să muncesc şi voi face tot posibilul ca acest club să beneficieze de condiţii bune, care să aducă performanţă. Acum Universitatea nu mai este finanţată decât de Romprest, Energy Holding nu mai este. Va fi greu.


Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite