Fiscul lacom, învins de un clujean într-o cârjă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un clujean cu handicap grav a fost plimbat şapte luni prin instanţe, pentru a câştiga ceva care, de fapt, e stipulat în lege. Ion Manciu a obţinut în instanţă scutirea de la plata taxei de poluare pentru o maşină cumpărată din Germania - o premieră pentru judeţul nostru.

Clujeanul suferă de artrită cronică iar legea prevede ca persoanele cu handicap să fie scutite de plata acelei taxe. Totuşi, bărbatul a fost plimbat prin instanţe mai bine de jumătate de an, fiind nevoit să demonstreze Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj că nu cunoaşte legea, motiv pentru care a dat în judecată instituţia pentru recuperarea taxei în valoare de 3.105 lei. Ieri după-amiază, judecătorii Curţii de Apel Cluj i-au dat câştig de cauză, definitive, şi au obligat Finanţele să-i restituie taxa.

I-au cerut să plătească jumătate din valoarea maşinii

În motivarea DGFP Cluj era subliniat faptul că, deşi Ion Manciu este proprietarul autoturismului Volkswagen Golf III pe care l-a achiziţionat din Germania, nu el este cel care îl conduce. Bărbatul nu are permis de conducere din motive evidente: suferă de artrită cronică şi se deplasează cu ajutorul unei cârje. Pentru asta, are nevoie de însoţitor, iar însoţitorul îndeplineşte şi funcţia de şofer al autoturismului achiziţionat. Pentru a putea circula cu ea, Ion Manciu a fost nevoit să plătească peste trei mii de lei, jumătate din suma cu care a cumpărat maşina.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă care stabileşte taxa de poluare, persoanele care suferă de handicap grav sunt scutite de la plata acesteia. „Finanţele mi-au calculat însă taxa de 3.105 lei pe care am şi plătit-o“, a spus Manciu. „Le-am demonstrat că sufăr de handicap, dar cei de la Finanţe au susţinut că nu mă încadrez în prevederile Ordonanţei, pentru că nu posed permis de conducere şi nici maşina nu e adaptată persoanelor cu dizabilităţi”, povesteşte clujeanul.

A câştigat la Curtea de Apel

După achitarea taxei, la începutul anului, Manciu a mers direct în instanţă. La secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Cluj a fost depusă o cerere de anulare a taxei de poluare şi obligarea DGFP Cluj la returnarea integrală a sumei.

În luna februarie, la al doilea termen de judecată, instanţa a admis acţiunea, dar reprezentanţii Finanţelor au făcut recurs, care s-a judecat, ieri, la Curtea de Apel Cluj. Judecătorii i-au dat dreptate clujeanului şi au obligat instituţia clujeană să-i restituie banii. „Cei de la Finanţe au interpretat legislaţia în aşa fel încât a ajuns să se facă discriminare şi între noi, cei cu handicap”, arată Ion Manciu. „Dacă instanţa a decis să se acorde scutirea de la plata taxei de poluare, hotărârea se va respecta. Într-adevăr, important este proprietarul maşinii, şi nu cine o conduce”, a susţinut Mihai Costin, directorul DGFP Cluj.

„Cei de la finanţe au interpretat legislaţia în aşa fel încât a ajuns să se facă discriminare şi între noi, cei cu handicap”, Ion Manciu

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite