Firmele care ne scot din criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai mare contribuţie la bugetul statului a avut-o, în 2009, o firmă care produce software
Cea mai mare contribuţie la bugetul statului a avut-o, în 2009, o firmă care produce software

Finanţiştii susţin că încasările la bugetul de stat au crescut în noiembrie şi decembrie 2009 cu circa 7% faţă de aceleaşi luni ale lui 2008. Explicaţia specialiştilor: veniturile firmelor au crescut. „Adevărul de Seară“ prezintă primele cinci companii din judeţ, care au adus cele mai mari încasări la buget.

În ciuda faptului că peste 9.000 de societăţi comerciale din judeţ au fost desfiinţate anul trecut, începând din luna septembrie, încasările la bugetul de stat au început să crească.

Explicaţia constă în faptul că atât persoanele fizice, cât şi cele juridice, au început să „se dezgheţe” şi să-şi declare veniturile, care au crescut şi ele în ultima perioadă, potrivit lui Mihai Costin, directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) a Judeţului Cluj. „Spre sfârşitul anului au fost depuse mai multe declaraţii fără ca noi să intervenim. Aş putea aproxima că am executat silit doar 20% din totalul celor înregistrate”, ne-a spus acesta.

5 milioane de euro din software

În judeţul Cluj, cel mai bun platnic a fost, anul trecut, o companie producătoare de software, care a cotizat la bugetul de stat 21,2 milioane de lei (circa 5 milioane de euro). În urma acesteia se află o firmă din domeniul instalaţiilor electrice, de la care statul a încasat 19,8 milioane de lei (4,6 milioane de euro).

Situaţia stă cu totul altfel faţă de anul 2008, când în judeţul nostru, pe primul loc în ceea ce priveşte cotizaţiile se afla comerţul cu autovehicole.

„Începem să ne revenim”

Dacă în luna noiembrie a anului 2008, încasările totale pe judeţul Cluj au fost de 281 de milioane de lei, în luna noiembrie a anului trecut acestea au crescut cu aproape 7 procente.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în ceea ce priveşte ultima luna din an. Dacă în decembrie 2008, încasările au fost de 259 de milioane de lei, în aceeaşi perioadă a anului 2009 s-a înregistrat o creştere a încasărilor cu 20 de milioane de lei. „Cred că începem să ne revenim”, a fost explicaţia directorului coordonator al Activităţii de Metodologie şi Administrarea Veniturilor Statului din cadrul DGFP Cluj, Cristian Alin Jude.

Directorul a aproximat că pentru 2010, creşterea încasărilor va fi de circa 3-5% faţă de 2009.  „Cu siguranţă anul acesta, încasările vor fi în creştere cu cel puţin 3% faţă de anul precedent. Odată ce se va întâmpla asta, am putea spune că vom fi la acelaşi nivel cu cel din 2008”, a explicat Jude.

Cotizaţii la bugetul de stat

                                        2008                                                                                    2009
Domeniul de activitate         Suma (milioane lei)         Domeniul de activitate             Suma (milioane lei)
comerţ cu autovehicole                     15,3                       furnizare prod. software                       21,2
comerţ    articole medicale               14,4                       lucrări instalaţii electrice                      19,8
comerţ cu autovehicole                     14,3                       comerţ piese/accesorii auto                17,3
servicii tehnica informaţiei                13,7                       lucrări instalaţii electrice                      16,3
comerţ calculatoare şi software      13,1                        lucrări în construcţii                               14,7

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite