Filmul „Dracula“, proiectat în beznă la Castelul Banffy (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coloana sonoră a fost acompaniată live de celebrul chitarist Gary Lucas. Proiecția peliculei „Dracula“, care a avut loc aseară la castelul Banffy din localitatea clujeană Bonțida, a fost unul dintre cele mai impresionante evenimente din cadrul ediției din acest an a Festivalului Internațional de Film Transilvania.

Un castel care datează din perioada renascentistă, o curte împrejmuită de torțe și un ritm psihedelic creat doar cu o chitară le-a creat frisoane celor aproape 500 de persoane prezente aseară, de la ora 21.30, la proiecția filmului „Dracula“, realizat în 1931, a cărui coloană sonoră a fost realizată live de chitaristul Gary Lucas.

Șase ferestre sângerânde flancau un ecran alb, pe a cărui pânză s-a derulat, pentru aproape două ore, unul din filmele mult așteptate în acest an la ediția a noua a TIFF. „Avem de-a face cu vampirul din Transilvania“, a fost una din primele replici ale actorilor. Filmul, care rula parcă cu încetinitorul, în alb și negru, ținea publicul apăsat în scaunele amplasate în curtea castelului. Chitara lui Lucas îi ducea pe toți cu gândul la legendarul Dracula, unii punându-se chiar pe șotii odată cu începerea filmului, începând să-și sperie prietenii care priveau atenți la ecranul montat în fața castelului.

Formidabilul Gary Lucas

Proiecția a durat aproape două ore, timp în care chitaristul Gary Lucas, cel care acompania coloana sonoră a filmului care a sosit în Transilvania în premieră europeană, nu și-a dezlipit deloc vârfurile degetelor de pe corzile chitării sale.
A venit pentru prima dată în Transilvania, deşi a acompaniat live pelicula „Dracula“ în toată lumea, din Australia până în Cuba. Cu o zi înainte de proiecție, artistul a declarat că a devenit obsedat de ţara noastră în urmă cu foarte mulţi ani, când a citit pentru prima dată cartea despre legendarul vampir

.„După ce am citit cartea, am devenit obsedat de România şi am început să caut informaţii despre ţara asta. A face un show cu Dracula în Transilvania, mai ales la un castel, mi se pare cel mai bun lucru care mi se putea întâmpla“, a spus Lucas sâmbătă, într-o conferință de presă. Aseară, după proiectarea peliculei, chitaristul a afirmat că evenimentul de la Bonțida i-a stârnit numeroase emoții, iar evenimentul a fost unul pe care nu îl va uita niciodată.

Publicul, fără replică

Zeci de mașini au început să ruleze spre localitatea clujeană începând cu ora 20.30. Localnicii n-au mai văzut așa ceva. La porțile castelului, o sumedenie de cinefili nerăbdători așteptau să intre în curtea fortificației pentru a urmări celebrul „Dracula“.
Filmul a fost savurat dintr-o clipă, iar la finele acestuia, publicul nu știa cum să reacționeze. Inițial, sfârșitul nu i-a clintit din loc, până ce două palme din mijlocul mulțimii au început să aplaude. S-a creat un val de aplauze, după care Gary Lucas a coborât de pe scenă cu zâmbetul pe buze.

„La început am fost impresionat de faptul că urmează să văd un film horror pe întuneric, în curtea unul castel. În cele din urmă totul s-a terminat cu bine, iar filmul a fost mai frumos decât mă așteptam. La început, când se tot schimbau cadrele, am început să mă plictisesc, însă a trecut repede. Muzica de pe fundal a fost excepțională“, ne-a spus Mihai Condurache, unul din cinefilii prezenți la eveniment.
În jurul miezului nopții, filmul s-a încheiat, însă luminile roșii din interiorul castelului, care flancau ecranul pe care s-a proiectat filmul au rămas aprinse, salutând sfârșitul unuia din cele mai reușite evenimente realizate în cadrul festivalului de film.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite