Filme proiectate în aer liber la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alternativă la cinematograful cu aer condiţionat, cel în aer liber
Alternativă la cinematograful cu aer condiţionat, cel în aer liber

Filme precum "Izvorul femeilor", de Radu Mihăileanu, şi "Băiatul cu bicicletă", al fraţilor Jean-Pierre şi Luc Dardenne, vor fi proiectate în şapte oraşe din ţară, la "Cinema în aer liber", un eveniment care se desfăşoară între 10 iunie şi 16 septembrie, informează organizatorii.

Evenimentul aduce în România un concept popular în străinătate, filmul în aer liber, împreună cu cel mai mare ecran gonflabil din ţară, de 120 de metri pătraţi, şi un proiector de 17.000 de lumeni, potrivit Mediafax.

Primul sezon al cinematografului în aer liber se desfăşoară între 10 iulie şi 16 septembrie. Şase zile din şapte, de marţi până duminică, de la ora 21.30, doritorii vor avea posibilitatea să participe la proiecţiile de film ce vor avea loc în pieţe centrale şi parcuri din următoarele oraşe: Braşov (10 - 15 iulie), Constanţa (17 - 22 iulie), Bucureşti (24 - 29 iulie şi 14 august - 2 septembrie), Timişoara (31 iulie - 5 august), Cluj (7 - 12 august), Iaşi (4 - 9 septembrie), Craiova (11 - 16 septembrie).

Caravane cinematografice mobile există şi au succes în ţări precum Statele Unite, Australia, statele arabe, Japonia, Brazilia, Marea Britanie, încă de la începutul secolului trecut. În România, cinematografele în aer liber şi grădinile de vară au dispărut după anul 1989. Există, de asemenea, un număr mare de oraşe unde nu există cinematografe sau în care acestea există, dar nu sunt reabilitate. În acest context, în ultimii ani, numărul cinematografelor funcţionale a scăzut, însă numărul spectatorilor s-a dublat.

Prin evenimentul "Cinema în aer liber", Asociaţia Culturală Metropolis propune o alternativă la cinematograful clasic, accesibilă tuturor. Evenimentul are ca obiectiv atragerea atenţiei publicului larg asupra celei de-a şaptea arte, savurată de această dată într-un mediu diferit.

Filmele selectate, producţii internaţionale şi româneşti, împacă toate gusturile, atât pe cele ale cinefililor, cât şi pe ale amatorilor de distracţie şi relaxare într-un spaţiu deschis. Publicul se va putea bucura alături de prieteni şi familie, în răcoarea serii, de una dintre cele zece surprize cinematografice selectate. Printre acestea se numără două avanpremiere naţionale, filme apreciate la festivaluri internaţionale de gen şi de presa internaţională de specialitate: "Zarafa" şi "Xingu - În inima Amazonului".

Acestora li se adaugă "Izvorul femeilor", de Radu Mihăileanu, "Perfect Sense", de David Mackenzie, "Băiatul cu bicicletă", de Jean-Pierre şi Luc Dardenne, "Vânătorii de capete", de Morten Tydum, "Iubire persană", de Marjane Satrapi şi Vincent Paronnaud, "Minciuni adevărate", de Pierre Salvadori, "Loverboy", de Cătălin Mitulescu, şi "Tatăl fantomă", de Lucian Georgescu.

Intrarea la proiecţii este gratuită, în limita locurilor disponibile (maximum 800 de spectatori).

Evenimentul este organizat de Asociaţia Culturală Metropolis, cu sprijinul Primăriei Sectorului 5, Primăriei Municipiului Bucureşti, Primăriei Sectorului 3, Primăriei Braşov, în parteneriat cu Primăria Constanţa, Primăria Timişoara, Primăria Cluj-Napoca, Primăria Craiova.

Asociaţia Culturală Metropolis, înfiinţată de Daniel Mitulescu, are ca principal scop realizarea de evenimente non-profit de educare a publicului tânăr, precum Festivalul Internaţional de Film pentru Copii Kinodiseea, la care au participat, la cele trei ediţii de până în prezent, peste 20.000 de persoane, şi Festivalul Internaţional de muzică şi cultură Balkanik, care a avut un public de peste 5.500 de persoane în cele două zile ale primei ediţii.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite