Cluj: Ana Bogăţilă concert- maestru al Filarmonicii la numai 25 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Ana Bogăţilă concert- maestru al Filarmonicii la numai 25 de ani
Cluj: Ana Bogăţilă concert- maestru al Filarmonicii la numai 25 de ani

Născută la Baia Mare, cu studii la Târgu-Mureş şi Cluj se consideră acasă în Transilvania

În străinătate nu mai vrea să plece decât la concursuri sau turnee. „De ce aş pleca din ţară? Nicăieri nu e mai bine ca acasă”, ne-a spus Ana Bogăţilă.

În timpul studiilor a participat, în anul 2006, la concursul de muzică de cameră din Festivalul Mozart de la Cluj, pe care l-a câştigat cu un cvartet  improvizat cu colegi. Au rămas împreună şi participă de atunci la concursuri internaţíonale. Mentorii lor sunt băieţii din Cvartetul Transilvan. "Până şi vioara mea, făcută de Pavel Onoaie, era destinată iniţial lui Silaghi Nicuşor", ne-a dezvăluit Bogăţilă.

În urmă cu două săptămâni au adus de la Hamburg premiul I, de la concursul internaţional de muzică de cameră. Împreună cu diplomele au adus şi premiul de 20.000 de euro, împărţit frăţeşte în patru. „A fost cât salariul pe mai bine de un an”, spune Bogăţilă. Plus un CD şi concerte plătite în toată Europa.

Experienţa de la cvartet i-a fost de folos. „Orchestra este un cvartet mai mare”, spune tânărul concertmaistru. La cvartet toţi sunt dirijori prin rotaţie. „Dirijăm printr-o mişcare a capului, prin respiraţie”, explică violonista. Practic are vioara toată ziua în mână. Dimineaţa de la ora şapte studiază individual. Apoi patru ore cu orchestra. Până seara repetă cu cvartetul. Peste zece ore zilnic. Îşi aminteşte că studia mult încă din liceu. „Chiuleam de la ore ca să studiez”. Învăţa repede, nu avea probleme cu cultura generală.

Concediu la cursuri de perfecţionare

Pasiunea pentru vioară are preţul ei. Despre concedii nu mai poate fi vorba. „Avem vacanţe active. Master cursuri sau concursuri internaţíonale”. Ţinta propusă, cel puţin un concurs de notorietate pe an. Ţine legătura şi cu profesorul de vioară din timpul Conservatorului, Victoria Nicolae. Când are probleme cu partiturile noi, apelează la aceasta. „Ne-a dat garanţie zece ani”, spune cu umor violonista.

Născută
21 februarie 1984, Baia Mare
Studii: Liceul de Artă Târgu-Mureş, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj
Experienţă: Filarmonica Transilvania, Cvartetul Arcadia
Familie: Logodită

Ce-i place:
Clădirile vechi din centrul Clujului, care îi amintesc de oraşele elveţiene

Nu îi place: Că se discută prea mult de viitorul stadion şi prea puţin despre noul sediu al Filarmonicii. Betonul care a înlocuit spaţiul verde din zona centrală.

Întrebări

Ce face un concert-maestru?

Este al doilea dirijor. Interpretează gestul dirijorului. Cântă părţile solistice. Trebuie să te alături celorlalţi, fără să ieşi prea mult în evidenţă. Încerc să-i fac să se simtă ca un bloc unitar.

Cum vezi diferenţa între studenţia ta şi generaţia de azi?

La noi încă era un echilibru între distracţie şi studiu. Ne îndemnam reciproc. Era bătaie pe sălile de studiu. Acum îi vezi pe studenţi toată ziua în cafenele.

Care este dirijorul ideal?

Cel care este foarte exigent, care scoate ce este mai bun în orchestră, care nu lasă niciun detaliu nelucrat. Cum sunt printre alţii Camil Marinescu, Mihail Agafiţa, Misha Katz.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite