CLUJ: Festivalul teatrelor de păpuşi, abandonat de autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul Teatrelor de Păpuşi şi Marionete „Puck“ debutează astăzi / Foto: Arhivă
Festivalul Teatrelor de Păpuşi şi Marionete „Puck“ debutează astăzi / Foto: Arhivă

Festivalul „Puck“, unul din cele mai importante festivaluri de profil din Europa de Est, nu a obţinut niciun leu din partea autorităţilor clujene. Organizatorii au renunţat în premieră la statutul internaţional al festivalului, dar şi la toate evenimentele auxiliare spectacolelor.

Festivalul Teatrelor de Păpuşi şi Marionete „Puck“, unul din cele mai importante din România şi Europa de Est a fost puternic afectat de criză. Cea de-a noua ediţie a evenimentului care a devenit tradiţie în Cluj-Napoca şi care a debutat azi în oraşul de pe Someş şi-a pierdut statutul de festival internaţional. Astfel, în premieră, în cadrul evenimentului au fost invitate doar trupe româneşti. „E cel mai greu an din istoria festivalului.

Nu am putut plăti onorariile trupelor de afară, care primeau în medie 1.500 de euro, pentru un spectacol. Astfel, am fost nevoiţi să refuzăm, deşi şi-au arătat interesul de a participa, trupe valoare precum una din Franţa, din Cannes“, a declarat Mona Chirilă, directorul Teatrului de Păpuși „Puck“, organizatorul evenimentului.

Buget de criză

Potrivit lui Chirilă, autorităţile nu au alocat niciun leu pentru organizarea festivalului. „Am cerut bani, dar am primit clasica sintagmă «e un an de criză». Sunt alte festivaluri din ţară, unde primăria a alocat un miliard de lei. Am redus totul, workshopuri, întâlniri cu artiştii. În felul acesta, festivalul nu se mai poate organiza anul viitor“, a mai spus Mona Chirilă.

Bugetul evenimentului este anul acesta de 25.000 de lei, obţinuţi din partea Ministerului Culturii. Un număr de 12 trupe invitate şi Teatrul „Puck“ din Cluj vor participa la ediţia a noua a Festivalului Teatrelor de Păpuşi şi Marionete „Puck“, care are loc până în 29 octombrie.

Spectacolele au loc la Teatrul „Puck“, Cercul Militar, Opera Maghiară, Teatrul Naţional „Lucian Blaga“, Teatrul Maghiar de Stat şi la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“. Preţul unui bilet de intrare este de 5 lei.

Spectacole la Festivalul „Puck“

"Respiraţii" - luni, ora 19.00 - Teatrul Maghiar  
"Dragostea celor trei portocale" - marţi, ora 10.00 - Teatrul „Puck”
"Ochiul soacrei" - marţi, ora 10.00 - Teatrul Naţional
"Hansel şi Gretel" - miercuri, ora 10.00 - Teatrul Naţional
"Mica sirenă" - joi, ora 10.00 - Teatrul Puck
"Cartea cu Apolodor" - vineri, ora 10.00 - Teatrul Puck

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite