Festival de operă la mall şi pe stadion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe spectacole ale festivalului studenţesc de operă de la Cluj vor fi interpretate în spaţii alternative. În mod inedit, organizatorii manifestării din mai pregătesc şi alte locaţii unde vor răsuna arii din opere: centrul oraşului şi foişorul din Parcul Mare.

Cele peste zece spectacole care vor fi susţinute de participanţii la festival din ţară şi străinătate vor avea loc în parte la Studioul de concerte al Academiei de Muzică Gheorghe Dima, dar şi la mallurile din oraş. În mod inedit, organizatorii mai pregătesc locaţii alternative, în centrul oraşului, în parcul mare şi chiar pe stadion.


Francisc Fuchs, directorul Festivalului Sudenţesc de Operă Viva Vox, a explicat de ce artiştii lirici vor putea fi văzuţi şi în alte locaţii decât cele tradiţionale. „Nu facem spectacole doar pentru noi, ci şi pentru publicul larg“.


Profesorul clujean consideră că mutarea spectacolelor în spaţii alternative sălilor de concert a fost făcută încă înainte de revoluţie. „Pe vremuri mergeam să le cântăm oamenilor muncii din fabrici. Acum aceştia s-au mutat la mall. Îi găsim fie acolo, fie pe stadion“, spune Francisc Fuchs.
Repertoriul artiştilor va fi adecvat locaţiei în care aceştia vor evolua. „La mall vom interpreta canţonete şi arii celebre, pe stadion ar putea fi în plus şi imnul echipelor. Nu poţi să sperii oamenii de acolo cu Wagner“, a opinat Fuchs.


Arii celebre în loc de majorete


Dacă în ce priveşte amplasamentul de la mall, lucrurile sunt destul de avansate, în pentru celelalte spaţii alternative se poartă încă negocieri. „Aşteptăm să apară semnele primăverii şi vom deplasa formaţii ale Academiei pe stradă“, spune profesorul Fuchs. Organizatorii mai aşteaptă să primească aviz favorabil în jurul estradei din Parcul Mare şi chiar pe stadioanele mari ale oraşului. „În deschiderea unor partide sportive s-ar putea auzi din această primăvară, imnurile echipelor, dar şi arii celebre din opere, cântate de grupurile participante la festival“, mai spune Francisc Fuchs.


Evenimentul se va desfăşura în perioada 5-15 mai, dar promovarea acestuia prin grupuri camerale va începe în luna martie. Spectacolele vor fi prezentate de ansamblurile de operă ale academiilor de muzică din ţară şi străinătate. Noutatea evenimentului este, pe lângă locaţiile alternative, organizarea de cursuri de măiestrie, regie, coregrafie, dirijat, management şi jurnalism cultural. Finanţarea manifestării va fi asigurată prin contribuţii ale  Asociaţia Patronilor şi Meseriaşilor, dar şi prin bani obţinuţi din licitaţii organizate pentru vânzarea unor obiecte din colecţiile unor personalităţi culturale.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite