Festival de film studenţesc cu bani doar din străinătate, pentru că primăria le-a refuzat finanţarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul trecut, au participat la Festivalul Internaţional al Filmului Studenţesc (FFEST) 151 de producţii
Anul trecut, au participat la Festivalul Internaţional al Filmului Studenţesc (FFEST) 151 de producţii

Festivalul Internaţional al Filmului Studenţesc (FFEST) 2010 nu a mai primit anul acesta niciun ban de la autorităţile locale. Evenimentul a ajuns să fie organizat doar din fonduri primte de la două fundaţii din Ungaria.

Organizatorii FFEST, care se va desfăşura în perioada 26 - 28 noiembrie, spun că primăria a refuzat să mai aloce evenimentului bani anul acesta. Ei au cerut 35.200 de lei, din care le-au fost alocaţi, prin hotărâre de consiliu, 2.000 de lei. Potrivit secretarului-şef al Facultăţii de Ştiinţe şi Arte, din cadrul Universităţii Sapientia, primăria a motivat refuzul prin faptul că solicitaţii nu ar fi semnat la timp contractul de finanţare.

„Noi am semnat primul contract pentru suma de 3.000 de lei, apoi ne-au comunicat că în hotărârea de consiliu local apar doar 2.000 de lei, deci ar trebui să semnăm un alt contract. Acesta ne-a parvenit la sfârşitul lunii august“, spune Szenkovics Dezső, de la Sapientia. Potrivit reprezentanţilor primăriei, termenul limită pentru semnarea contractului a fost 11 iunie, iar primul contract, cel cu suma greşită, a fost semnat în 16 iulie, cu 5 zile după termenul limită. „Ei au fost chemaţi de mai multe ori la primărie să semneze contractul, dar ne-au comunicat de la Facultate că sunt în concediu“, a declarat Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Finanţare locală zero
Deşi anul trecut au dat o mână de ajutor la organizarea FFEST atât firme locale, multinaţionale, cât şi Consiliul Judeţean şi Autoritatea Naţională pentru Tineret, anul acesta nici societăţile comerciale, nici autorităţile nu s-au mai înghesuit. „Suntem finanţaţi exclusiv din exterior, de două fundaţii maghiare care ne-au dat 17.000 de lei“, a precizat co-organizatorul Doru Pop, conferenţiar la Facutatea de Teatru şi Film a UBB, responsabilul secţiei de Cinematografie, Fotografie, Media. Potrivit acestuia, bugetul de anul acesta este de trei ori mai mic decât ar avea nevoie organizarea unui astfel de eveniment.

140 de filme
FFEST va prezenta cinefililor 140 de filme, în cele cinci secţiuni: film de ficţiune, film foarte scurt, animaţie, film experimental şi cel documentar. La secţiunea de film foarte scurt va participa o creaţie de doar 30 de secunde, potrivit lui Doru Pop. Deschiderea festivalului va avea loc vineri, 26 noiembrie, de la ora 18.00, în sala Auditorium Maximum a Casei Universitarilor. Celelalte proiecţii vor avea loc în sala Cinema a Facultăţii de Teatru şi Film, de pe strada Kogălniceanu. Intrarea este liberă. Festivalul are ca scop promovarea producţiilor studenţilor de la secţiile de cinematografie din ţară şi din străinătate. Premiul cel mare este de de aproximativ 1000 de euro.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite