Fermieri ardeleni în competiţie printre coşurile bio

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coşul verde bucuros de apariţia Coşului ţărănesc Foto: Vakarcs Lorand
Coşul verde bucuros de apariţia Coşului ţărănesc Foto: Vakarcs Lorand

Piaţa produselor ecologice, în plină dezvoltare. Coşul Ţărănesc se adaptează „din mers” cerinţelor pieţei, în timp ce Coşul Verde creşte a crescut constant ca afacere în primul an de activitate

Adresa de internet a magazinului virtual cosultaranesc.ro a devenit funcţională din această săptămână. Organizatorii au modificat din mers oferta, la sugestiile primilor clienţi. „Rivalii” de la magazinul „Coşul Verde” le urează succes.

Oferta de la Coşul Ţărănesc a fost modificată începând din această dimineaţă. În plus, au fost anunţate toate tipurile de comenzi acceptate. Acestea vizează consumatorii individuali, familiile, grupurile de consumatori, vegetarienii şi evenimentele speciale. „Învăţăm din mers, noi suntem mai familiarizaţi cu producţia şi nu cu marketingul”, ne-a explicat profesorul Avram Fiţiu, iniţiatorul activităţii.

Botezuri bio

Principala modificare operată de administratorii reţelei de produse bio a fost reducerea cantităţii comenzii minime la suma de 200 de lei, de la un plafon iniţial de 500 de lei, pentru o singură persoană. „Am luat această decizie în urma numeroaselor solicitări”, ne-a explicat Fiţiu. Împreună cu această înlesnire, au fost precizate şi celelalte posibilităţi. Astfel, un cuplu va putea comanda un coş de minim 250 de lei. O familie de 3-5 persoane poate comanda produse minime de 350 lei, iar un grup de persoane - de 500 de lei. A fost creat şi coşul vegetarian şi cel lacto-vegetarian, care vor fi onorate însă  doar peste două luni. „Primim comenzi şi mai mari pentru evenimente, de genul nunţi, botezuri, aniversări şi simpozioane”, ne-a mai spus Fiţiu.


Tot la cererea clienţilor au fost operate modificări în lista de preţuri, care va fi publicată pe site chiar astăzi. Cozonacul a fost ajustat în jos la 11 lei pe jumătatea de kg, la fel ca şi majoritatea produselor de panificaţie. Dulceţurile încep de la 5 lei borcanul de 0,340 kg, iar brânzeturile de la 15 lei jumătatea de kg, la fel ca şi slănina afumată.


„Coşul Ţărănesc” funcţionează după următorul sistem: clientul comandă online produsele dorite, grupul care gestionează afacerea transmit solicitarea către producătorii din reţea, aceştia pot la dispoziţe marfa, care este transportată la un depozit, de unde sunt trimise către client. „Comenzile sunt onorate în săptămâna următoare efectuării lor pe internet, la domiciliul clienţilor. Avem furnizori in toată ţara, în special din zona Ardealului”, ne-a spus Fiţiu. Este vorba exclusiv de producători ecologici sau de preparate tradiţionale.


CONCURENŢĂ
Încurajări de la Coşul Verde

Încă de la anunţul privind apariţia acestui tip de aprovizionare, iniţiativa a fost salutată de numeroase persoane interesate. În mod surprinzător, una din încurajări vine tocmai din partea concurenţei, iniţiatorii magazinului „Coşul Verde” din Cluj. „Nu îi considerăm concurenţă. Apariţia lor înseamnă o mai bună vizibilitate şi promovare pentru acest tip de alimentaţie sănătosă”, ne-a declarat Roxana Pencea, unul din acţionarii magazinului Coşul Verde.

Aceasta le urează competitorilor mult noroc în afacere, convinsă că vor avea succes. „Am început de un an de la zero, iar afacerea creşte constant”, ne-a spus Pencea. La Coşul Verde se poate comanda şi pe internet,  magazinul  fiind aprovizionat atât cu produse din ţară cât şi din străinătate. „Singura limitare este faptul că sub valoarea de 100 de lei pe o comandă, percepem o taxă de transport de 5 lei”, ne-a spus Pencea.

Diferenţe de preţ

Diferenţele de preţ între cele două soluţii „verzi” de aprovizionare sunt semnificative la unele produse. De exemplu, un kilogram de ceapă la Coşul Ţărănesc costă 2 lei, în timp ce la Coşul Verde este 4 lei; 1 kg de cartofi la Coşul Ţărănesc costă 1,5 lei, în timp ce la Coşul Verde este 2 lei. În schimb, la brânzeturi preţurile sunt comparabile, începând de la 15 lei jumătatea de kilogram. De asemenea, un litru de vin costă în ambele părţi 15 lei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite