Un absolvent clujean de Jurnalism a realizat cel mai mare proiect de cercetare a „fenomenului Piteşti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost student clujean a lansat ultima ediţie a cărţii „Piteşti. Cronica unei sinucideri asistate“. „Fenomenul Piteşti“ este unul dintre cele mai mari proiecte de cercetare în domeniul istoriei recente.

Totul a pornit de la lucrarea de licenţă a fostului student clujean la Jurnalism, Alin Mureşan. În 2007, acesta a publicat prima ediţie a unui volum monografic despre acest fenomen. A adunat, însă suficiente date pentru a revizui acest prim volum.

Apoi s-a apucat să facă şi un film documentar, în regia lui Nicolae Mărgineanu, care să fie o completare a cărţii, cu mărturii directe şi pline de emoţie ale celor care au trăit aceste evenimente. Când volumul de informaţii adunate a devenit atât de mare încât nu au putut fi cuprins nici de carte, nici de documentar, a fost creat un site, ca o bază de date: www.fenomenulpitesti.ro.

„<<Fenomenul Piteşti>> a fost un puseu de <<Apocalipsă>> din istoria României, care se manifesta prin tortură fizică, psihică şi morală atroce. Singura soluţie, probabil, era credinţa sau moartea. Alin Mureşan, care este, în acest moment, specialistul numărul unul în ceea ce priveşte <<fenomenul Piteşti>> a acceptat o provocare foarte mare“, a declarat la lansarea de la Cluj poeta şi prozatoarea Ruxandra Cesereanu, cea care l-a îndrumat pe Alin Mureşan să îşi aleagă ca temă de licenţă „fenomenul Piteşti“.

Explicaţii care nu au fost găsite niciodată

„Când stai şi asculţi mărturiile lor acum, făcute cu demintate şi cu detaşare faţă de ce s-a întâmplat atunci, îţi dai seama, totuşi, că această rană este, încă, sângerândă pentru ei. Au suportat cu foarte mare greutate şi au reuşit să îşi asume această suferinţă şi, prin credinţă, să o depăşească. Ar fi extraordinar dacă statul şi-ar asuma acest eveniment îngrozitor ce s-a petrect în România. Nu încetăm să ne întrebăm cum de s-a putut întâmpla aşa ceva. Nu-i găsim o explicaţie. Eu, cel puţin, n-am auzit de la nimeni o explicaţie care să stea în picioare“, a spus Nicolae Mărgineanu, regizorul documentarului „Demascarea“, după scenariul lui Alin Mureşan.

Autorul cărţii şi documentarului spune că mărturiile celor care au trecut în închisorile comuniste prin acest sistem de reeducare sunt luate, în principal, cu scopul de păstrare a memoriei.

„Fiecare poveste este particulară şi înspăimântătoare. Unul dintre cei închişi la Piteşti şi Gherla, în momentul în care a ieşit din închisoare, având o condamnare mică, s-a dus la Securitate  şi a turnat toată familia. Mai există un alt caz, o persoană care, din cauza denunţurilor sale, şi-a adus tata şi fratele în închisoare. Am făcut foarte multe interviuri cu toţi ce care mai sunt în viaţă şi la care am avut acces. În total, până la ediţia a doua s-au strâns cam 35 de persoane. Unii nu au vorbit până acum de ce li s-a întâmplat, pentru că nimeni nu i-a întrebat niciodată nimic“, povesteşte Alin Mureşan despre modul în care şi-a adunat materialul pentru carte şi documentar.

Ce este „Fenomenul“ sau „Experimentul Piteşti“?

„Fenomenul Piteşti“ s-a desfăşurat între 1949 şi 1951 în mai multe închisori din România comunistă (în principal la Piteşti şi la Gherla, dar şi la canal, Târgu Ocna sau Braşov)

. El consta în distrugerea fizică şi morală a tinerilor închişi în penitenciare prin cele mai inumane metode de tortură fizică şi psihologică, aplicate de către alţi colegi deţinuţi, forţaţi tot prin tortură şi şantaj să devină torţionari la rândul lor. Prin torturile de tipul „fenomenul Piteşti“ au trecut circa 1000 de persoane, din care au murit la vremea respectivă aproximativ 50.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite