„Felicia, înainte de de toate”, cel mai premiat film la TIFF 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trofeul Transilvania s-a dus în acest an să se întâlnească în Thailanda cu Palme d'Or. Dintre filmele româneşti s-a remarcat „Felicia, înainte de toate”, care şi-a trecut în palmares trei premii.

Trofeul Transilvania a fost adjudecat anul acesta de către producţia cinematografică „Poveste anodină” (Thailanda 2009). „As vrea să mulţumesc organizatorilor, dar mai ales juriului pentru acest minunat premiu. Sunt fericită să fiu aici. E prima oară în România şi sper să nu fie şi ultima”, a declarat vizibil emoţionată Anocha Suwichakornpong, regizorul filmului, imediat după decernarea premiului.

Tot un cineast thailandez, Apichatpong Weerasethakul, a obţinut anul acesta şi Palme d’Or la Festivalul de la Cannes, cu pelicula „Unchiul Boonmee care îşi poate aminti vieţile anterioare”.

„Sunt foarte multe probleme în Thailanda. Aceste probleme ne motivează să găsim o cale să se vorbească şi pozitiv despre noi. Asta încercăm noi, cineaştii. Nu am nicio idee de ce am câştigat. Nu mă aşteptam să câştig. Filmul nu are o poveste narativă clasică, am riscat mult”, a explicat regizoarea filmului premiat la Cluj.

Potrivit acesteia, bugetul filmului a fost de 150.000 de dolari. „Prietenii şi familia m-au ajutat cu o mare parte din bani”, a mai spus thailandeza. Anocha a precizat că lucrează în acest moment la un nou film, dar filmările pentru acesta vor debuta abia anul viitor.


Anocha Suwichakornpong a plecat acasă cu Trofeul Transilvania

„Mundane History” - titlul original al filmului - spune povestea lui Ake, un tânăr ţintuit la pat după ce un accident îi paralizează picioarele. De el are grijă Pun, un asistent angajat de Thanin, stoicul patriarh al familiei. Folosind o structură non-lineară, filmul se concentrează pe detaliile lumeşti, aproape insignifiante, ale vieţii de zi cu zi. Dar încetul cu încetul sunt revelate secretele ascunse de faţada liniştită a casei situate în centrul acţiunii. Filmul a obţinut şi Tigrul de Aur la Rotterdam 2010.

Premiul special al juriului a fost acordat filmului „Ultima conversaţie” (Olanda 2009)

„Felicia…”, cea mai premiată

Dintre filmele româneşti, cel mai premiat a fost „Felicia, înainte de toate”, care şi-a trecut în cont trei premii. Este vorba de cel pentru debut în film, în cadrul Zilelor Filmului Românesc şi pentru cea mai bună interpretare, adjudicate de protagonista peliculei, Ozana Oancea, dar şi cel pentru cel mai bun scenariu, acordat lui Răzvan Rădulescu. La 40 de ani, Ozana Oancea a debutat în cinematografie în rolul Feliciei din filmul lui Răzvan Rădulescu, după ce zece ani a fost actriţă de teatru la Craiova.

Premiul pentru cea mai bună interpretare i-a revenit şi actorului Victor Rebengiuc, iar cel pentru regie clujeanului Călin Peter Netzer, pentru filmul „Medalia de onoare”. Premiul pentru lungmetraj  în cadrul Zilelor Filmului Românesc i-a revenit producţiei „Eu când vreau să fluier, fluier”, care a câştigat la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin Marele Premiu al Juriului, echivalentul unui Urs de Argint. Premiul a fost ridicat de către Florin Şerban, regizorul filmului.

Premiul de excelenţă a revenit regizorului Liviu Ciulei iar cel pentru întreaga carieră lui Wim Wenders,  Preşedintele Academiei Europene de Film, şi actriţei Dorina Lazăr.

Protest faţă de legea Nicolaescu

Înaintea decernării Trofeului Transilvania şi a premiului special al juriului, Victor Rebengiuc a rostit un discurs critic la adresa proiectului de lege iniţiat de Sergiu Nicolaescu, care „ar întoarce în timp cinematografia românească cu 15 ani”. Acesta le-a propus celor care nu sunt de acord cu proiectul de lege să urce pe scenă. Majoritatea actorilor şi regizorilor invitaţi au ascultat îndemnul. Protest faţă de legea Nicolaescu
Înaintea decernării Trofeului Transilvania şi a premiului special al juriului, Victor Rebengiuc a rostit un discurs critic la adresa proiectului de lege iniţiat de Sergiu Nicolaescu, care „ar întoarce în timp cinematografia românească cu 15 ani”. Acesta le-a propus celor care nu sunt de acord cu proiectul de lege să urce pe scenă. Majoritatea actorilor şi regizorilor invitaţi au ascultat îndemnul.

image


Actorii şi regizorii au protestat faţă de legea propusă de Nicolaescu

image


„Marţi, după Crăciun”, premiat de ADS Cluj


Premiul cititorilor „Adevărul de Seară”, ediţia de Cluj-Napoca, pentru cel mai bun film românesc, în valoare de 1.500 de euro, a fost adjudecat de „Marţi, după Crăciun”, în regia lui Radu Muntean. Câştigătorul a fost stabilit pe baza voturilor de pe buletinele distribuite în spaţiile unde au rulat filmele româneşti. Premiul a fost acordat de actriţa Maria Popistaşu. „Le mulţumesc cititorilor «Adevărul de Seară». E primul meu premiu la TIFF, aşa că este foarte important”, a declarat regizorul Radu Muntean, în aplauzele celor aproximativ 1000 de spectatori.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite