Face tablouri din propria piele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Graficianul Radu Solovăstru, rector al Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca, a realizat trei tablouri, replici ale unor opere semnate Rembrandt, pe suport de piele umană. Lucrările sunt expuse în premieră pentru România, la Galeriile de Artă din Baia Mare, până pe 7 decembrie. Alături de Radu Solovăstru mai expun 30 de lucrări alţi 12 de artişti din ţară.

Radu Solovăstru este profesor de grafică de aproape 22 de ani, iar din 2004 a fost învestit în funcţia de rector al Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca. Nu s-a mulţumit doar să dea „directive“, aşa că a ales să dezvolte arta grafică şi chiar să o inoveze.

Una dintre cele mai creative idei ale artistului o reprezintă grafica pe piele umană, pe care a început să o realizeze cu câteva luni în urmă. Practic, graficianul a ales să-şi pună la bătaie, la propriu, pielea, ca suport pentru trei lucrări, replici ale artistului clasic Rembrandt.

A ales să folosească propria piele

După zeci de ani de făcut grafică, artistul a început să se simtă constrâns de suportul tradiţional impus, hârtia, astfel încât şi-a propus să încerce şi ceva mai complicat. „Am început să lucrez cu piele de porc şi de pui, însă nu am fost mulţumit. A fost doar o încercare, aşa că am decis să apelez la propria piele“, a declarat Radu Solovăstru.

Acesta spune că a apelat la o tehnică banală pentru a-şi putea desprinde cu uşurinţă pielea: s-a bronzat excesiv. „Vara trecută am stat la soare mai mult timp, tocmai pentru a mă arde.
Mi-am desprins pielea arsă, iar fâşiile le-am pus între câteva folii de plastic şi le-am lăsat câteva luni la presat. Nu am folosit nicio soluţie, pentru că am vrut să păstrez calităţile pielii“, a precizat graficianul. Acesta spune că pielea folosită pentru toate cele trei tablouri a desprins-o de pe picior.

Cum a realizat tablourile

A creat astfel două replici ale unor portrete realizate de artistul clasic Rembrandt, precum şi o scenă dintr-un tablou al acestuia. „Am ales să fac două tablouri care să prezinte portrete, deoarece nu ar fi fost atât de complicat de realizat, mai ales că sunt la primele încercări pe un astfel de suport“, a explicat Solovăstru.

Tablourile au fost realizate cu tuş special, de culoare neagră, iar timpul petrecut până ca pielea să devină operă a fost de le 30 de minute, până la o oră. Lucrările au dimensiuni de 1,7 metri, dar bucăţile de piele sunt de nouă centimetri lungime şi şase centimetri lăţime. Cele trei tablouri nu au mai fost expuse până acum publicului, expoziţia deschisă sâmbătă, 21 noiembrie, fiind prima în cadrul căreia tablourile pot fi admirate.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite