Cluj: Fabrica Nokia de la Jucu, una dintre cele mai „verzi” clădiri din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Fabrica Nokia de la Jucu, una dintre cele mai „verzi” clădiri din lume
Cluj: Fabrica Nokia de la Jucu, una dintre cele mai „verzi” clădiri din lume

Fabrica Nokia din Jucu a fost aleasă ca fiind unul dintre  liderii mondiali în clădiri verzi de către US Green Building Council (USGBC), titrează Reuters.

Aceasta este prima distincţie de acest fel pentru o clădire din România, fiind recunoscute investiţiile majore în elementele inovatoare de mediu realizate de Nokia, de la construcţia fabricii, din 2007. Fabrica Nokia Jucu este aleasă dintr-un număr mic de clădiri din întreaga lume, pentru a atinge  aceste standarde, şi prima din România recunoscută de USGBC pentru caracteristicile sale verzi. Campusul Nokia de la Beijing, China, a fost prima facilitate Nokia distinsă cu „LEED Gold Certificare” în 2008.

„Suntem extrem de mândri de a fi conducători în crearea de clădiri cu adevărat durabile în cadrul operaţiunilor noastre. Este o onoare că fabrica noastră din România a fost aleasă ca una dintre clădirile din lume cele mai durabile, şi cea mai verde fabrică din România. Această realizare demonstrează angajamentul nostru puternic privind  investiţiile în durabilitatea, eficienţa şi calitatea mediului", a declarat Risto Meskus, managing director la fabrica Nokia, Jucu.

Fabrica Nokia de la Jucu încorporează o gamă largă de caracteristici inovatoare şi durabile, inclusiv economisirea energiei - geamuri cu eficienţă ridicată, de iluminare redusă, precum şi senzori de ocupare pentru a gestiona căldura şi iluminatul. Aceste caracteristici permit construcţiei utilizarea cu 25% mai puţină energie decât o clădire standard. Prin instalarea unei game largi de dispozitive de economisire a apei şi a sistemelor, utilizarea globală a apei în clădirea Nokia este, de asemenea, de peste 30% mai mică decât într-o clădire standard.

 Aproximativ 30% din materialele folosite pentru a construi fabrica au fost realizate din materiale reciclate. În plus, aproximativ jumătate din deşeuri de construcţie a fost recuperate şi reciclate. USGBC a recunoscut, de asemenea, cele mai bune practici de la Nokia ca fiind sistemului de gestionare a deşeurilor, inclusiv reciclarea dedicată materialelor, cum ar fi deşeuri de producţie, carton, hârtie, plastic, sticlă, şi metale.

A fost punctat şi sistemul de transport durabilo pentru angajaţii din fabrică, fiind încurajat transportul în comun, şi reducerea consumului cu maşina personală, precum şi dispoziţiile pentru depozitarea de biciclete si duşuri.

„Fabrica de constructii a fost concepută cu o serie de facilităţi de înaltă calitate pentru a asigura confortul angajaţilor şi bunăstarea lor. Acestea includ dulapurile şi spaţiu de stocare, facilitate excelentă de catering, sala de sport bine echipată, clinica de sănătate şi saună”, se mai arată în conmcluziile US Green Building Council.
 Fabrica Nokia Jucu este investiţie de 60 de milioane de euro, demarată în 2007 şi finalizată cu succes în septembrie 2008. Nokia este unul dintre cei mai importanţi investitori din România în sectorul telecomunicaţiilor de astăzi.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

image
image
image
image

   

image
image
image
image

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS, contactează-ne prin Yahoo! Messenger sau e-mail, vizualizează pe YouTube producţiile video realizate de redactori. Fii mereu în legătură cu redacţia prin intermediul Facebook, Hi5 sau MySpace



Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite