FOTO Zeci de clujeni locuiesc în garaje-garsoniere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de garaje au fost transformate în garsoniere.
Zeci de garaje au fost transformate în garsoniere.

Recensământul a scos la iveală faptul că mai multe familii locuiesc în ilegalitate: garajele unor blocuri noi au fost transformate în locuinţe.

Printre cetăţenii recenzaţi în această perioadă se numără şi câteva zeci care locuiesc în garaje sau mansarde din blocuri noi, transformate ilegal în garsoniere. Aşa este şi cazul lui Jay, un student la Universitatea de Medicină şi Farmacie Cluj, venit din Mauritius. El locuieşte pe strada Frunzişului, într-o garsonieră improvizată într-un garaj. Spaţiul are în jur de 20 de metri pătraţi şi constă într-o bucătărie improvizată, o cameră modestă şi o baie mică.



„Ştiam că e un garaj transformat, mi-au spus proprietarii în momentul în care l-am închiriat, dar mie îmi convine. Chiria e mai mică, eu plătesc 125 de euro şi cheltuielile le plătesc normal, ca şi când ar fi un apartament", povesteşte tânărul. Jay intenţionează să rămână în ţară până termină facultatea, iar apoi să meargă în Germania pentru specializare. El spune că recenzorii l-au vizitat deşi mai locuieşte doar trei ani în România. „Au venit şi la mine recenzorii, nouă ne dă în fiecare an viză pe un an, şi atunci am fost luat în evidenţă la recensământ".

Zeci de garaje au fost transformate în garsoniere.

Garajul, cuibuşor de nebunii

Garajele-garsoniere din blocul lui Jay au la intrare o uşă termopan de interior, astfel că oricine poate să se uite dacă e sau nu cineva în casă. Totuşi, până acum nu a fost nicio spargere, iar Jay spune că e o locuinţă sigură. „Mie îmi place foarte mult, locuiesc aici de aproape doi ani şi nu am avut nicio problemă. Nu a fost cazul să mă gândesc că îmi sparge cineva locuinţa. Oricum, în decembrie cred că am să mă mut de aici, am nevoie de un apartament mai mare", conchide Jay.

În afară de dimensiunile mici, locatarii garajelor spun că nu sunt probleme şi că e cald şi în lunile de iarnă.

„Nouă ne place"

Margareta Popoviciu locuieşte vizavi de tânărul din Mauritius, în condiţii similare. Garajul pe care l-a cumpărat ea are 35 de metri pătraţi, în care locuiesc şi doi copii. „Nu e garaj, noi l-am cumpărat ca şi apartament, avem şi CF pe el. A fost şi recenzorul şi mi-a luat în evidenţă locuinţa ca şi apartament. L-am cumpărat şi la un preţ mai mic, 18.000 de euro", spune femeia. În acelaşi timp, vecina de garaj, Timea Pal, spune că are acte şi că e apartament-garaj. „Nu pot să spun că a fost mult mai ieftin, dar nouă ne place chestia asta, că ieşim direct afară. N-avem treabă cu vecinii şi avem şi puţin spaţiu verde", explică Timea Pal.

Autorizare sau demolare

Situaţia locuinţelor improvizate este reglementată de Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. Cum legislaţia nu este permisivă, proprietarii unor astfel de locuinţe nu au foarte multe opţiuni de a intra în legalitate. „Legea spune că în momentul în care o construcţie nu e legală situaţia se poate rezovla prin autorizare sau demolare. În cazul de faţă demolare poate însemna readucerea la forma iniţială", afirmă Cosmin Rus, directorul Inspectoratului Judeţean în Construcţii Cluj. Primăria a refuzat să comenteze situaţia.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite