FOTO Viaţa în „satul american“: drum de ţară, piscină de oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locatarii beneficiază de o piscina şi de o sală de fitness aflate la etajul 6 al complexului.
Locatarii beneficiază de o piscina şi de o sală de fitness aflate la etajul 6 al complexului.

Criza economică a adus în prag de faliment mai multe proiecte imobiliare din Cluj. În ansamblul imobiliar American Village (satul american, n.r.), de exemplu, locuiesc la ora actuală doar nouă familii. Nu au gaz, iar drumul e neasfaltat, însă locatarii au la dispoziţie o sală de fitness şi o piscină.  

American Village a fost construit în trepte, pe un deal din cartierul Grigorescu, pe strada Donath. Deşi complexul a fost terminat în vara lui 2008, numai 12 apartamente, dintr-un total de 30, au fost vândute şi doar nouă familii s-au mutat acolo până la această oră.



Viaţa în  American Village este o combinaţie de lux cu condiţii de la sat. Drumul de acces către ansamblu e neasfaltat, iar pe timp de iarnă să ajungi aici poate deveni o adevărată aventură. În plus, locatarii nu au gaz, căldura şi apa caldă fiind asigurate pe curent electric, motiv pentru care întreţinerea ajunge la 500-800 de lei pe lună pe timp de iarnă.

Piscina se află la etajul 6

Complexul are însă sală de fitness, amenajată de familiile care locuiesc în ansamblul rezidenţial, precum şi o piscină aflată la etajul 6 al complexului.

Satul falimentar

Când a pornit construcţia acestui ansamblu, în 2004, Sorin David, dezvoltatorul imobiliar, tocmai venise din America cu gândul de a face cel mai interesant ansamblu rezidenţial la Cluj-Napoca din punct de vedere arhitectural. Spera să iasă cu profit serios, dar s-a ales în schimb cu datorii de 3 milioane de dolari către bănci şi constructori. Au apărut între timp şi cheltuieli neprevăzute, pentru că a trebuit captat un izvor şi direcţionat către reţeaua de canalizare, pentru a nu fi probleme cu alunecarea terenului. În 2008, când ansamblul era aproape finalizat, Sorin David vindea apartamentele cu preţul cel mai scump de pe piaţă, peste 1.900 de euro metrul pătrat. Criza economică a dus însă acest proiect în pragul falimentului.

Complexul Excelsior, lăsat de izbelişte

Constructorul ansamblului Excelsior din comuna Baciu a păgubit circa 50 de persoane care au dat bani pentru apartamente inexistente şi a lăsat alte patru blocuri, cu 120 de apartamente, în pericol să rămână oricând fără apă.

CITEŞTE ŞI „Spovedania" primului clujean declarat oficial falit

Împotriva lui Dorel Micle, constructorul ansamblului Excelsior, s-a dispus, în octombrie, intrarea în faliment. Acesta a încasat bani pentru apartamente în şapte blocuri din ansamblu, însă a finalizat doar patru dintre acestea. Instanţa a dispus „deschiderea procedurii insolvenţei în formă simplificată înpotriva debitorului Micle Dorel Ionel" şi trecerea averii acestuia în administrarea unui lichidator judiciar.

Ce lasă în urmă prima persoană fizică intrată în faliment

Acesta va avea misiunea de a valorifica averea acestuia pentru a acoperi datoriile omului de afaceri. Cererea de faliment a fost înaintată de şapte clienţi care au plătit apartamente ce nu le-au fost predate, deşi Micle ar fi trebuit să le finalizeze în 2009. Prin  această acţiune, aceştia speră să-şi recupereze prejudiciul.


Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite