FOTO Ungurii sunt întâmpinaţi cu „Igen, tessék” la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva organizaţii maghiare din Cluj au iniţiat un proiect prin care cetăţenii maghiari să poată vorbi limba maternă în instituţii publice şi firme. Circa 50 de proprietari de cafenele, restaurante sau magazine din Cluj au lipit în interiorul acestora afişe cu titlul „Igen, tessék! – Da poftiţi!”, semn că au angajaţi care vorbesc limba maghiară.

Asociaţia Claudiopolis a iniţiat un proiect cu scopul ca furnizorii de servicii din Cluj-Napoca să afişeze la vedere însemne prin care clienţii să fie anunţaţi că printre angajaţi se regăsesc şi vorbitori de limba maghiară.

„La limba română am lipsit de la lecţia în care se explica cum trebuie să vorbeşti când îţi duci bicicleta la reparat, până când într-o zi chiar am fost nevoit să fac asta. Mi-au trebuit trei minute să mă fac înţeles cu privire la ce trebuie reparat. Atunci am fost întrebat de ce nu vorbesc limba maghiară, dacă mi-e mai uşor”, povesteşte sociologul Horváth István întâmplarea care l-a determinat să iniţieze campania „Igen, tessék! – Da poftiţi!”, idee preluată ulterior de Asociaţia Claudiopolis, Forumul Tineretului din Cluj şi Uniunea Studenţească Maghiară din Cluj.



Acesta a explicat că, dacă ar fi ştiut de la bun început că în acel atelier de reparat biciclete angajatul vorbeşte şi limba maghiară, comunicarea cu acesta ar fi fost mai facilă.

Astfel, iniţiatorii proiectului au lansat ieri la Cluj campania „Igen, tessék! – Da poftiţi!”, după ce 50 de firme clujene, restaurante, cafenele, magazine, dar chiar şi benzinării au acceptat să sprijine proiectul.

„Am fost opt persoane. Am bătut din uşă în uşă pe la firmele din Cluj ca să aflăm care dintre aceştia au angajaţi manghiari. Am reuşit să implicăm până acum 50 de firme sau instituţii publice, care să lipească autocolante cu simbolul campaniei, prin care să se afişeze posibilitatea de a vorbi în aceste locuri şi în limba maghiară. Demersurile noastre în acest sens vor continua”, a explicat Vincze Robert, coordonatorul proiectului.

Cafeneaua Insomnia a fost printre primele localuri din Cluj, unde angajaţii au purtat încă de ieri insignele campaniei „Igen, tessék! – Da poftiţi!”.

Află ce localuri clujene se vor implica în campanie mâine dimineaţă, în „Adevărul de Cluj“.

image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite