FOTO Satul în care nu se râvneşte la capra vecinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iasmina Rostaş (8 ani), alături de fratele ei Adrian (6 ani), la stâna satului, unde au fost aduse caprele
Iasmina Rostaş (8 ani), alături de fratele ei Adrian (6 ani), la stâna satului, unde au fost aduse caprele

Zeci de familii nevoiaşe din comuna clujeană Iara au primit 153 de capre din partea Fundaţiei World Vision România.

Pe un drum de ţară, între dealuri, lângă un pârâu ce se încăpăţânează să curgă deşi a fost secetă, se află o stână în vecinătatea fântânii satului Iara. Acolo a fost ieri mare sărbătoare mare pentru 27 de familii nevoiaşe din comună, deoarece au primit câte 5 capre de căciulă prin proiectul „Produs de fermă în lanţ valoric" al Fundaţiei World Vision România. Aceste familii nu sunt singurele care s-au ales cu un astfel de dar, doar ultimele.

Ţăranii din comuna clujeană Iara au primit capre de la consătenii din comuna Sănduleşti

Ţăraniii din comuna clujeană Iara au primit capre de la consătenii lor din Sănduleşti

Pe parcursul lunilor august şi septembrie, fundaţia a oferit 400 de capre la 80 de familii din comunele clujene Iara, Băişoara, Aghireş şi Cojocna. „S-au ales familii nevoiaşe care să poată avea grijă de capre, să aibă unde să le ţină. Le-au fost date şi furaje", spune Laura Runcanu, specialist în comunicare la filiala din Cluj a Fundaţiei World Vision. România.

Sătenii, duşi la şcoală

Proiectul acestei fundaţii se desfăşoară pe zone ale ţării şi le-a oferit atât capre adulte, care dau deja lapte, cât şi cursuri despre cum să aibă grijă de aceste animale, unde să le ţină, ce să le dea de mâncare şi cum să le mulgă.

„Familiile au fost învăţate cum să acceseze fonduri ca să-şi crească animalele, cum să ia legătura cu procesatorii. Iar orice probleme ar avea, pot lua legătura cu coordonatorul proiectului pe Cluj, Codruţa Gaidoş. Ea este absolventă de medicină veterinară", spune Laura Runcanu.

La donaţie a participat şi primarul comunei Iara, Ioan Dorin Popa, care speră ca, în timp, sătenii care au primit capre să poată vinde laptele şi produsele din lapte de capră în afara comunei, poate şi în străinătate. Mai ales că sunt toate ecologice.

Ţăranii din comuna clujeană Iara au primit capre de la consătenii din comuna Sănduleşti

Produse din Iara

Coordonatorul de programe al World Vision pe Europa de Est şi Orientul Mijlociu, Sunita Groth, a fost impresioantă de felul în care sătenii au aşteptat echipa cu coşuri de legume uriaşe cultivate în sere, prăjituri de casă, platouri cu slănină şi caş. Familiile care au primit capre vor fi încurajate să se unească într-o asociaţie şi, în timp, să-şi dezvolte o mică afacere, mai ales că sunt procesatori de lapte de capre în zonă.

Capra vecinilor din Sănduleşti

Caprele nu au ajuns la Iara de peste mări şi ţări, ci de la o fermă din comuna Sănduleşti, din apropierea Iarei. Cei mai bucuroşi când le-au văzut au fost copii, mai ales că şi ei vor avea grijă de capre. Sătenii din Iara sunt obişnuiţi cu animalele, aproape toţi au în bătătură câte un animal sau două, cai, vaci, păsări, oi sau iepuri. „Suntem de la ţară şi om fi noi romi, dar ne-a plăcut să ţinem animale şi ştim să avem grijă de ele", spune Mircea Lingurar (47 de ani), un sătean cu o pălărie neagră.

Una din familiile care a primit 5 capre este şi familia Argentina şi Adrian Rostaş. S-au născut şi au crescut în Iara şi sunt bucuroşi că au fost aleşi să primească capre. „O să avem lapte să le dăm la copii. Nu ştim ce vom face pe viitor cu caprele", spune Argentina Rostaş. În ograda sa mai are găini şi iepuri, ultimii sunt preferaţii fetiţei sale Iasmina, de 8 ani.

Şi tatăl Argentinei, Mircea Lingurar (46 de ani), va primi cinci capre şi tot atâţia copii, fiecare la casa lui. Nu ştie ce va face cu caprele peste câţiva ani, însă acum va profita din plin de existenţa lor.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite