FOTO Primul satelit românesc, recepţionat dintr-un cartier clujean: „Gheorgheni, avem o problemă!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Observatorul Astronomic din Mărişel nu poate fi utilizat zilele acestea din cauza vremii
Observatorul Astronomic din Mărişel nu poate fi utilizat zilele acestea din cauza vremii

Semnalele emise de GOLIAT, primul satelit românesc în spaţiu, vor fi recepţionate din Bucureşti şi din cartierul clujean Gheorgheni. Ambele platforme româneşti au pierdut startul, întrucât primul semnal al satelitului a fost captat de un radio amator din Florida.

Operaţiunea de lansare a primului satelit românesc în spaţiu a fost urmărită cu sufletul la gură şi de o mână de cercetători, aflaţi într-un birou din cartierul clujean Gheorgheni. Cu ajutorul unor antene speciale montate pe sediul firmei Bit Net, specializată în cercetare şi dezvoltare în domeniul comunicaţiilor prin satelit şi supraveghere spaţială adâncă, unul dintre partenerii proiectului GOLIAT, cercetătorii clujeni au încercat să „prindă" primele semnale ale satelitului. „Am primit un telefon de la colegii de la Bucureşti care ne-au spus că semnalele satelitului au fost recepţionate de un radio amator din Florida. Prima trecere a satelitului noi am ratat-o. Mai încercăm peste o oră. Stăm pe recepţie, dar sateliţii de joasă altitudine sunt foarte greu de recepţionat. Stau câteva minute numai deasupra orizontului, întrucât se deplasează cu viteză foarte mare pe orbită, 7 - 8 kilometri pe secundă", a precizat Paul Dolea, unul dintre iniţiatorii Observatorului Astronomic Marişel (un proiect al BitNet format din mai multe antene pentru urmărirea automată şi recepţia sateliţilor aflaţi pe diverse tipuri de orbite şi un observator astronomic dotat cu o cupolă de 3 metri diametru complet automatizată).

Antenele de la Mărişel, aduse la Cluj

Dolea a susţinut că într-un interval de 24 de ore, satelitul va avea două sau trei treceri favorabile pentru a putea fi receptate de la Cluj. El a arătat că antenele cu care vor fi recepţionate datele de la GOLIAT nu sunt deloc spectaculoase: „Seamănă cu cele de televiziune, dar sunt mai speciale.  Antenele sunt la Cluj şi nu la Observatorul Astronomic din Mărişel, din cauza vremii rele. Drumul până la Observator este o adevarată aventură iarna. Când se va încălzi, le vom duce din nou la Mărişel“.

image

FOTO: Aşa arată antena care „urmăreşte“, în acest moment, de la Cluj, satelitul GOLIAT.

Rezervă pentru Bucureşti

 „În cadrul discuţiilor cu cei care au construit satelitul, Universitatea Bucureşti, Universitatea Polithenică din Bucureşti,  Agenţia Spaţială Română şi Instititul de Ştiinţe Spaţiale, s-a ajuns la concluzia că dacă vom fi solicitaţi, vom prelua datele de la Goliat şi de la Cluj. Rolul principal în primirea datelor îl va avea platforma din Bucureşti, noi suntem un fel de rezervă. Vom fi solicitaţi şi dacă se vor dori determinări simultane“, a declarat  Paul Dolea. Acesta a explicat că în prima fază trebuie receptate datele de identificare ale semnalului emis de Goliat. „Orice emiţător radio trebuie să-şi spună <<numele>>, acestea sunt datele de identificare. Abia apoi vor fi transmise celelalte semnale în sistem codat. Prima săptămână este de acomodare. Nu este o chestiune stringentă acum să recepţionăm datele de identificare. Oricum, durata de viaţă a unui astfel de satelit este circa 4-5 luni“, a mai arătat specialistul clujean. El a mai explicat că întrucât satelitul are un rol educativ, s-a ales o traiectorie mai puţin viabilă, pentru a nu încurca proiectele de anvergură. Dolea a mai arătat că antenele de la Cluj vor fi îndreptate spre anumite coordonate, în funcţie de datele Agenţiei Spaţiale Europene: „Se va face o calculaţie estimativă a traiectoriei satelitului şi, în funcţie de aceasta, vom îndrepta şi noi antenele“.

image

FOTO: GOLIAT este un cub cu laturi de 10 centimetri şi greutate de un kilogram,

Ce face satelitul

Primul satelit românesc în spaţiu, GOLIAT, a fost lansat la ora 12, ora României, împreună cu racheta europeană Vega, de la cosmodromul din Guyana Franceză. Conform Agenţiei Spaţiale Române, la ora 13.10, GOLIAT s-a separat cu succes de rachetă.  GOLIAT este un cub cu laturi de 10 centimetri şi greutate de un kilogram, conceput şi dezvoltat de către Agenţia Spaţială Română, împreună cu Instititul de Ştiinţe Spaţiale, între 2005 şi 2007. Misiunea are un caracter educaţional şi experimental, microsatelitul fiind primul trimis vreodată de ţara noastră.

Citeşte şi Primul satelit românesc în spaţiu, GOLIAT, s-a separat cu succes de racheta Vega

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite