FOTO Primul masterat în medicină de urgenţă pentru asistenţi din ţară se desfăşoară la UMF Cluj-Napoca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primul master din ţară în medicină de urgenţă pentru asistenţii medicali
Primul master din ţară în medicină de urgenţă pentru asistenţii medicali

UMF Cluj-Napoca în parteneriat cu alte instituţii din domeniu a iniţiat, în noiembrie, anul trecut, primul masterat din ţară pe specializările anestezie, terapie intensivă şi medicină de urgenţă pentru asistenţii medicali licenţiaţi.

„Am lăsat această conferinţă pentru mai târziu, ca să vorbim în baza rezultatelor obţinute", cu aceste cuvinte şi-a început prezentarea conf. dr. Daniela Ionescu, directorul proiectului iniţiat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu" Cluj-Napoca. Proiectul este unul finanţat din fonduri europene şi se desfăşoară în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" București şi Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu-Mureș. Acesta are o valoare de circa 3,5 milioane de lei, iar 3,4 milioane de lei constituie o finanţare nerambursabilă din partea UE.

Burse în străinătate

La acest masterat s-au înscris asistenţi medicali din Cluj, Bucureşti, Petroşani, Oradea, Braşov şi Petroşani. Masteratul presupune schimburi de experienţă în străinătate (burse). În a doua jumătate a lui aprilie, opt masteranzi vor merge într-un schimb de experienţă la Porto, în Portugalia. Iar alţii tocmai s-au întors dintr-un alt schimb la Paris, de la Institutul de Formare a Asistenţilor Medicali „Théodore Simon" din Paris.

Primul master din ţară în medicină de urgenţă pentru asistenţii medicali

Imagini de la conferinţa despre masteratul în medicina de urgenţă

„A fost foarte interesant. Francezii ne-au spus că noi, românii, avem mult mai multe şcoli prin care să ne instruim asistenţii medicali. Ei au doar institute unde îşi instruiesc asistenţii, nu universităţi. Am printre colegii mei la master asistenţi de la urgenţe, de la terapie intensivă şi de la anestezie. E interesant să vorbeşti ce se întâmplă cu un pacient la urgenţe, apoi la terapie intensivă şi la anestezie", afirmă Liana Maria Horea (34 de ani), asistent medical la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului pentru Copii Cluj.

Cele trei programe de masterat sunt acreditate de ARACIS. Proiectul se încheie în octombrie 2013, după care UMF va trebui să găsească surse de finanţare pentru schimburile de experienţă în cadrul masteratelor. „Masteratul pe cele trei linii va continua. Va trebui să găsim soluţii pentru bugetarea schimburilor de experienţă prin proiecte similare", afirmă Daniela Ionescu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite