FOTO Povestea globului fabricat la Cluj care a cucerit America

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai bine vândut glob în State
Cel mai bine vândut glob în State

Peste 800.000 de globuri făurite la Cluj ajung, în fiecare an, în toate colţurile lumii. Anul acesta, un model nou a făcut furori în SUA, unde s-au vândut în jur de 100.000 de bucăţi.

Flori din mătase, mărgele, foiţe de aur şi strasuri - cu toate acestea a fost împodobit cel mai bine vândut glob fabricat în Cluj, peste Ocean. Reprezentanţi ai unui cunoscut lanţ de magazine de desfacere din SUA ( care deţine 1.150 de magazine) au făcut comandă pentru aproape 100.000 de globuri din acest model încă de anul trecut.


Mai întâi, se modelează sticla

„Un astfel de glob costă, la preţ de fabricaţie, în jur de 12 lei. În State, globul ajunge să coste în jur de 13 dolari, adică vreo 40 de lei", explică Mihaela Turcu, managerul făbricuţei din Cluj. Potrivit managerului, raportul de vânzări realizat în SUA a arătat că acest model se află pe primul loc, anul acesta, în topul vânzărilor.



Managerul fabricii ne explică sursa de inspiraţie pentru acest glob.  „În general, globurile urmează moda feminină. Aşa s-a întâmplat şi cu cel mai bine vândut glob de anul acesta. Cum noi deja am primit comenzi pentru Crăciunul 2012, putem spune că la anul la mare căutare vor fi globurile verzi", explică managerul fabricii de globuri.


Apoi, globurile se colorează Globuri cu cristale Swarovski

Anul acesta se poartă culori naturale şi movul, spune Mihaela Turcu.

Crăciun în fiecare zi

Pentru cei 40 de angajaţi ai singurei fabrici de globuri din Cluj este Crăciun în fiecare zi. De aproape 20 de ani, fabrica livrează globuri în toate colţurile lumii: SUA, Italia, Germania, Ungaria, Austria.


Globuri

Patronii făbricuţei, soţii Mihaela şi Gheorghe Turcu, au pus bazele afacerii de familie în 1992, cu un suflător în sticlă şi o ceramistă care picta globurile. „Am conceput noi înşine modelele pictate pe globuri. Ţin minte că la primul târg la care am participat, în străinătate, m-am simţit ciudat, pentru că noi eram la început, ceilalţi aveau globuri mult mai frumoase. Dar asta ne-a ambiţionat şi ne-a ajutat să evoluăm", spune Mihaela Turcu, managerul fabricii.

De la sticlă la... globuri

În cele câteva încăperi ale micii fabrici se petrec toate etapele fabricării globurilor: se modelează şi se colorează sticla, se pictează globurile, după care acestea se împachetează în cutii. Anual, fabrica realizează 800.000 de globuri. Odată formate de suflătorii în sticlă, globurile sunt colorate cu vopsea ecologică, în diverse culori. Apoi, acestea trec prin mâinile pricepute ale ceramistelor care, practic, le dau viaţă. Pe micile sfere colorate prind viaţă personaje de poveste sau se conturează fulgi de nea, lumânări, oameni de zăpadă şi îngeraşi.


La final, globurile se ambalează

„Fac asta din 1968, de-o viaţă. Am lucrat cu ceramică din şcoală. Pe urmă, am început să pictez globuri. Este o meserie de care omul nu se poate plictisi niciodată", spune Maria Garai (61 de ani).

Globurile personalizate, ultimul trend


Dacă de la partenerii din State au primit comenzi de globuri în formă de submarin sau de diferite personaje de poveste, românii au început să facă comenzi de globuri personalizate. „Unii vor ca pe globuri să scriem numele membrilor familiilor, dar sunt şi multe firme care doresc să pictăm siglele companiilor pe globuri. Din păcate, însă, ai noştri se trezesc în ultima clipă, când nu prea mai reuşiom să facem faţă noilor comenzi", mai spune Mihaela Turcu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite