FOTO O nouă plăcuţă a discordiei la grupul statuar Matia Corvin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul de Iniţiativă Bolyai a lipit, ieri dimineaţă, peste plăcuţa ce  radă un citat din Nicolae Iorga, o nouă inscripţie din plastic. Noua plăcuţă prezintă figurile secundare ale grupului statuar. Acesta a fost montată în semn de protest faţă de faptul că nu s-au luat măsuri de îndepărtarea a „plăcuţei lui Iorga“, considerată ilegală.

Scandalul plăcuţelor din zona grupului statuar Matei Corvin a fost reaprins după ce peste plăcuţa care redă un citat din Nicolae Iorga a fost lipită, ieri dimineaţă, în jurul orei 6.30, o nouă inscripţie, din plastic.

Plăcuţa nouă, care conţinea un text de prezentare a figurilor secundare ale grupului statuar, a fost lipită de către reprezentanţi ai Comitetului de Iniţiativă Bolyai (CIB). CIB este un grup de cadre didactice de la Universitatea Babeş-Bolyai care a cerut ,în 2006, reinfiinţarea unei universităţi maghiare de stat.



„Figurile secundare ale statuii de la stânga la dreapta: Balász Magyar şi Pál Kinizsi, căpitani, István Báthori, voievod al Transilvaniei şi István Szapolyai, guvernatorul Vienei. În bătălia victorioasă de la Vaslui în anul 1475 împotriva otomanilor, Ştefan Cel Mare a fost sprijinit de trupele secuieşti conduse de Balázs Magyar”, a fost textul inscripţionat, în română, maghiară, germană şi engleză de către Comitetul de Iniţiativă Bolyai.

Vor îndepărtatea plăcuţei

Soós Sándor, unul dintre membrii CIB, şi-a motivat gestul ca semn de protest faţă de faptul că autorităţile locale nu au luat măsuri cu privire îndepărtarea plăcuţei pe care o consideră ilegală.

„Au trecut aproape două luni de când a fost amplasată inscripţia în mod ilegal şi fără autorizaţie şi nu s-a făcut nimic. Această plăcuţă nu are ce căuta acolo. Dacă tot e o plăcuţă în plus, ne-am zis că ar trebui măcar inscripţionată cu un adevăr”, şi-a motivat gestul Soós Sándor. Acesta a precizat că inscripţia a fost realizată dintr-un material plastic şi lipită cu un adeziv. Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au aflat prin intermediul mass-media despre noul incident de la grupul statuar Matei Corvin.

În jurul orei 10.30, la faţa locului au fost trimişi ieri câţiva angajaţi ai Poliţiei Locale, pentru a verifica situaţia. Potrivit Oanei Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, poliţiştii locali nu au găsit niciun fel de inscripţie nouă, iar camerele de luat vederi amplasate în Piaţa Unirii nu au surprins momentul când aceasta ar fi fost postată.

„Camerele de luat vederi sunt amplasate în Piaţa Unirii în aşa fel încât să surprindă în mod special traficul. Poliţia Locală nu a găsit nimic montat în zona statuii Matia Corvin, deci nu se poate vorbi de nicio contravenţie”, a declarat Oana Buzatu, ieri, în jurul prânzului.

Au curăţat plăcuţa


Cu toate acestea, o jumătate de oră mai târziu doi angajaţi ai Rosal au fost surprinşi de reporterul „Adevărul” în timp ce curăţau plăcuţa, pe care au rămas urme vizibile de adeziv. Ei au avut nevoie de peste două ore pentru a curăţa plăcuţa, cu ajutorul unor cuţite şi perii din sârmă.

„Nu mi se pare normal ce se întâmplă. Sunt de părere că există multe alte lucruri mai importante de făcut, decât o ceartă pe o plăcuţă. Arată foarte urât acum plăcuţa, iar cine a făcut asta trebuie să plătească”, a declarat Arpad, un clujean care a ajuns ieri în Piaţa Unirii. Soós Sándor a recunoscut că noua inscripţie nu este una estetică.

„Eu zic că din păcate nici ce am făcut noi nu arată frumos, însă nici acea plăcuţă nu-şi are locul lângă o statuie atât de frumoasă. Nu vom pune în fiecare zi o nouă tablă, însă am vrut să atragem atenţia că nu se face nimic în acest caz şi că poliţia trebuie să-şi facă treaba”, a mai spus Soós Sándor.

În replică, reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca susţin că nu se vor lua niciun fel de măsuri în acest caz.

„Din punctul nostru de vedere, la grupul statuar Matia Corvin nu a avut loc niciun incident. Nu există niciun fel de indicii că ar fi avut loc vreo problemă. Nu ştim cine a trimis oamenii să cureţe plăcuţa”, a explicat Oana Buzatu.

Istoricul plăcuţei 

La dezvelirea statuii, în 1902, inscripţia era „Mathias Kiraly“, având în plus şi stema Ungariei. În 1919, inscripţia a fost schimbată cu „Matei Corvinul“ şi s-a eliminat stema Ungariei. În 1932, s-a montat placa având citatul atribuit lui Nicolae Iorga: «Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam, când încerca să învingă Moldova nebiruită».

n 1940 inscripţia a fost demontată de administraţia românească în retragere. În 1940, inscripţia nouă era "Mathias Kiraliunk", având şi stema Ungariei. În 1945, inscripţia a fost schimbată de administraţia românească în "Mathias Rex".

În 30 noiembrie 1992, s-a amplasat placa pe care era redat citatul atribuit lui Iorga. În 2010, au început lucrările de restaurare ale grupului statuar care au fost finalizate la începutul anului 2011.

În aprilie a avut loc inaugurarea. Singura plăcuţă ce apărea lângă grupul statuar era cea pe care scria: „Statuia ecvestră a regelui Matia, opera sculptorului Fadrusz Janos, inaugurată la 12 octombrie 1902“, textul fiind repetat în limbile maghiară, germană şi engleză.

În luna mai, , în faţa grupului statuar a apărut o plăcuţă care reproduce citatul din Nicolae Iorga. Ca reacţie, Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a cerut Primăriei Cluj-Napoca şi primarului Sorin Apostu să "îndepărteze neîntârziat" inscripţia cu textul lui Nicolae Iorga, care a fost reamplasată fără a avea aviz de la Ministerul Culturii.

Scandalul a ajuns până la Guvernul maghiar, care a cerut, prin intermediul ambasadorului Ungariei la Bucureşti eliminarea cele de-a doua plăcuţe.

Nemulţumirea ministrului Hunor a fost legată de faptul că, prin lucrările recente de restaurare, s-a dorit readucerea creaţiei sculptorului Fadrusz Janos, un monument istoric de categoria A, la forma iniţial proiectată de artist. Ministrul a fost de părere că noua inscripţia „nu face decât să provoace artificial tensiuni între comunităţile română şi maghiară”.

Leonard Horvath, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Cluj, a susţinut la acea vreme că pentru amplasarea plăcuţei ar fi fost necesară obţinerea unui aviz, chiar dacă este vorba de modificări în zona suportului şi nu a statuii.

„Legea prevede că pentru orice amplasare în zona unui monument istoric de categoria A este nevoie de un aviz. Nu am primit nicio solicitare în acest sens, până în acest moment”, a explicat atunci Leonard Horvath.

Primăria Cluj-Napoca a declarat încă de atunci că nu are de gând să îndepărteze plăcuţa cu textul lui Nicolae Iorga de pe grupul statuar Matei Corvin, în pofida solicitării ministrului Culturii, întrucât amplasarea ei ar face parte din proiectul de restaurare a monumentului, avizat de reprezentanţii ministerului.

În acest moment în faţa grupului statuar există două plăcuţe, iar proiectul prevedea una singură. Cea de-a două, cu textul lui Iorga, nu are niciun aviz, a susţinut ministerul.

image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite