FOTO Împodobește-ți bradul de Crăciun cu pănuși

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gere Erzsebet confecționează globuri din pănuși de cîțiva ani.
Gere Erzsebet confecționează globuri din pănuși de cîțiva ani.

Dacă îți dorești un pom de Crăciun împodobit original, poți lua în calcul varianta globurilor făcute din... pănuși.

Gere Erzsebet (54 de ani), din Sâncraiu, Cluj, a furat secretele confecționării globurilor și a altor obiecte artizanale din pănuși de la o cumnată de-a sa, stabilită în Kecskemet, Ungaria. „Acolo, acest meșteșug este tare cunoscut și apreciat. Dar la noi nu s-a prea auzit de asta. De câțiva ani îmi ocup timpul liber cu așa ceva", mărturisește femeia, care lucrează ca bucătăreasă la școala din comună.

De la flori, la globuri

Primele obiecte pe care le-a creat Erzsebet din pănuși au fost niște flori. „Arătau tare bine în vază, așa că am continuat să le confecționez", spune bucătăreasa. Pe urmă, și-a dezvoltat tehnica și, în urmă cu doi ani, de Crăciun, și-a împodobit bradul cu globuri făcute chiar de ea, din pănuși și din fructul plantei de tutun care, la uscare, capătă o culoare maronie.



Să lucrezi cu pănușii nu e lucru simplu. E migălos. „Toamna, aleg cu atenție pănușii, care trebuie uscați bine. Pe urmă, îi și colorez, dar folosesc mult și pănușii naturali, fără culoare. Când mă apuc de treabă, pănușii trebuie puțin înmuiați în apă clocotită, iar după ce confecționez un glob, îl las din nou să se usuce bine, ca să nu cumva să mucegăiască", explică femeia.

Gere Erzsebet confecționează globuri din pănuși de cîțiva ani.

Nu poate expune la târguri

Gere Erzsebet vinde globurile la prețuri cuprinse între trei și 15 lei. Supărarea ei este că nu poate expune la târguri, întrucât, de câte ori a încercat, a fost refuzată pe motiv că nu a absolvit nicio școală de artă populară. „La anii mei, nu mă mai apuc de școală. Mă bucur că turiștii străini care vin la noi în sat cumpără globuri, mulți vor avea anul acesta bradul împodobit cu globuri din pănuși de la Sâncraiu", râde bucătăreasa.

Globurile simple le face în maximum un ceas. Însă pentru modelele mai complicate, are nevoie chiar și de două-trei ore. Dacă la început sătenii au fost sceptici, anul acesta s-au lăsat furați de frumusețea naturală a acestor globuri. „Se pare că, încet, prind și ei drag de ceea ce e natural și frumos. Anul acesta mai mulți sâncrăieni își vor împodobi bradul cu globurile mele", încheie Gere Erzsebet.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite