FOTO Cerşetor în Irlanda, proprietar de vilă în Ardeal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Baron Rostaş (40 de ani), bulibaşa clanului de ţigani dintr-un sat aflat la 50 de kilometri de Oradea şi-a construit o vilă din banii cerşiţi în Irlanda de Nord. A fost expulzat de acolo acum patru ani, dar se întoarce frecvent. Va pleca din nou, în perioada imediat următoare.

L-am găsit pe câmp, la marginea coloniei de romi situată la marginea localităţii Vadu Crişului, situată la 100 de kilometri de Cluj-Napoca şi 50 de kilometri de Oradea. Stătea la bere, întins pe iarbă, alături de alţi patru „confraţi”. Erau nervoşi că le-am încălcat teritoriul. Într-adevăr, o femeie care locuieşte la marginea satului, aproape de şatra de ţigani, ne-a avertizat: „Sunteţi siguri că vreţi să urcaţi pe deal, în colonie? Sunt răi, aveţi grijă“.

Dar bulibaşa şi-a calmat repede ciracii, le-a ordonat să tacă. „Acum eu vorbesc, eu sunt şeful aici“, s-a răstit la ei Rostaş. „Vreau să arăt tuturor că aici viaţa e grea. Nu avem bani, nu avem ce mânca. De-aia mergem «dincolo», să cerşim, că aici nevestele noastre merg la oraş, să caute în gunoaie, să avem ce pune copiilor noştri în gură“, a subliniat el.

Rostaş poartă mereu o pălărie albă şi se îmbracă în trening. Nike. Înalt, bine făcut, cu mustaţa răsucită şi cu tatuaje verzui pe ambele mâini, bulibaşa gesticulează exagerat când îşi aminteşte de lipsurile de zi cu zi, de faptul că în Irlanda nu mai e bine primit, dar şi fiindcă nu au apă în colonie.

Casa unui Baron

Totuşi, în mijlocul coloniei cu drum din pământ şi case dărăpănate (o imagine care te duce prima dată cu gândul la instantaneele din Afganistan) se ridică o construcţie falnică. O vilă de circa 120 de metri pătraţi, cu două turnuri, de-o parte şi de alta a intrării – e „palatul” lui Baron Rostaş.

Vezi reportajul integral

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite