FOTO Rezolvă un cub Rubik după a găsit o chinezărie într-o pungă de pufuleţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Flavian Glonţ a venit la Cluj să-şi doboare propriile recorduri
Flavian Glonţ a venit la Cluj să-şi doboare propriile recorduri

Cluj-Napoca a fost gazda unei competiţii internaţionale de speedcubing, unde copii şi adulţi s-au întrecut în rezolvarea cât mai rapidă a unui cub Rubik.

Ambiţia de a-şi depăşi limitele. Asta îi motivează pe pasionaţii de speedcubing, un hobby născut dintr-un joc de puzzle creat în anii '80 şi revenit la modă prin 2000. Împătimiţi ai acestui joc din toată ţara şi-au dat întâlnire, la sfârşitul săptămânii trecute, la Polus Center în Cluj-Napoca, pentru un concurs internaţional de rezolvat cuburi, speedcubing.

Organizatorul acestei competiţii internaţionale, a şasea de acest gen din ţară, este World Cub Association din România. Delegatul comunităţii de cubing în România este, din 2009, Radu Făciu. „Cubul Rubik este un hobby care nu e vizibil la noi în ţară. Va fi peste câţiva ani. Am vrut să organizez o competiţie de speedcubing şi în România. Acum, la Cluj au venit 35 de participanţi din întreaga ţară, dar şi din afară, din Ungaria şi Republica Moldova", spune Radu Făciu.

Campionat de Rubik la Cluj-Napoca

Imagini cu Flavian Glonţ la competiţia internaţională de speedcubing

La eveniment, care a atras privirele trecătorilor din mall, a participat şi „vârful" speedcubing-ului din ţară: Cristian Leana. Recordul mondial, potrivit lui Radu Făciu, îl deţine un australian pe nume Felix Zemdegs, care la categoria 3 pe 3 a rezolvat un cub în 5 secunde şi 66 de sutimi.

Copiii chiar au talent

La concursul de la Cluj au venit atât copii de 10 ani, cât şi adulţi de 30 de ani. Unul dintre ei este şi Flavian Glonţ, în vârstă de 14 ani, care a venit din Câmpulung Muscel, judeţul Argeş. „E un joc care uimeşte pe toată lumea şi dezvoltă vederea în spaţiu şi memoria. Pentru cei mai mulţi pare complicat pentru că nu se descurcă, dar după ce învaţă nu mai e nicio problemă. Trebuie mult exersat", explică Flavian Glonţ.

A venit la Cluj pentru că a obţinut rezultate bune la nivel naţional şi a vrut să-şi depăşeaşcă recordul şi, spre bucuria lui, a stabilit câteva recorduri naţionale. „La piramidă, recordul era de 5 secunde şi câteva sutimi, iar eu am stabilit 4 secunde. La cubul de 3 pe 3 era 13 secunde şi câteva sutimi, eu l-am stabilit la 12 secunde", povesteşte încântat Flavian.

El a participat şi la concursul „Copiii au talent" unde a ajuns cu cubul lui până în finală.

A început de la o pungă de pufuleţi

„Microbul" rezolvării cubului l-a prins în urmă cu un an când bunica lui, care a venit cu el la Cluj să-l încurajeze, i-a cumpărat o pungă de pufuleţi ce avea înăuntru un cub de jucărie. Vâzând că nu poate să-l rezolve, a căutat pe internet tot felul de tehnici şi a reuşit, iar de atunci face astfel de puzzle-uri. Spune că nu are cum să se plictisească de speedcubing.

Deşi nu are niciun an de când are acest hobby, Flavian s-a clasat pe locul II la un concurs naţional de speedcubing de la Bacău, iar pe locul VII la o alţă competiţie, tot de profil, din Bucureşti. Secretul stă în memorarea poziţiilor culorilor. „Se amestecă cubul şi memorezi poziţiile culorilor. Aici e roşu, aici e albastru, aici e portocaliu. Sunt anumite formule pe care le ştii, fiindcă le-ai memorat. Le muţi şi rezolvi cubul", explică Flavian.

Vecinii unguri au luat multe premii

Concurenţii din Ungaria au dominat întrecerea de speedcubing de la Cluj-Napoca. Cu mici excepţii, ei au luat toate premiile, care au constat în diplome şi tricouri inscripţionate cu simbolurile acestui concurs. Competiţia a avut 13 categorii, iar la secţiunea „3 pe 3", pe podium au urcat trei participanţi din Ungaria: I - Milan Baticz cu 11 secunde şi 22 de sutimi, II - Bence Hunor cu 11 secunde şi 80 de sutimi, III - Daniel Varga cu 12 secunde şi 30 de sutimi. Cristian Leana, cel care este cel mai bun la speedcubing din ţară şi care a ajuns până în finala concursului „Românii au talent", a ocupat locul II la categoria „cu ochii închişi".

Despre cubul magic cu care se joacă mereu ştie că a fost creat în 1974 de un sculptor maghiar pe nume Rubik i-a luat doi-trei ani să creeze o metodă de rezolvare, iar ulterior o firmă s-a gândit să producă în masă acel joc.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite