FOTO Britanicul care, de cinci luni, străbate pe jos ţările Europei a ajuns la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A pornit la drum anul trecut, în iarnă, din Olanda. Mersul pe jos l-a ajutat să-şi aşeze gândurile, să îşi găsească pacea interioară. Nick Hunt a străbătut deja şase ţări, în cinci luni. Finalul călătoriei este Istanbul. Hunt urmează acelaşi traseu pe care l-a urmat, în urmă cu 78 de ani, un scriitor pe care britanicul îl admiră.

Săptămâna trecută, Nick Hunt (30 de ani) a ajuns în Cluj. A poposit pe terasa curţii însorite a Castelului Banffy din Bonţida, exact ca scriitorul Patrick Leigh Fermor, în urmă cu 78 de ani.

Patrick Leigh Fermor a pornit la drum în 9 decembrie 1933, din Rotterdam. Şi-a propus să străbată mare parte a Europei pe jos, cu punct final Turcia, Istanbul. A terminat călătoria şapte luni mai târziu, în anul 1934. Şi-a adunat, apoi, toate gândurile şi noile trăiri şi experienţe şi le-a pus pe hârtie. Cartea-jurnal a lui Fermor l-a inspirat pe tânărul jurnalist britanic Nick Hunt, 78 de ani mai târziu.

La drum, de unul singur

Britanicul povesteşte că în momentul în care a citit jurnalul de călătorie al lui Fermor a simţit că se identifică perfect cu scriitorul care, la începutul secolului XX, a străbătut pe jos ţările Europei, din Olanda până în Istanbul. „Patrick Leigh Fermor a început să scrie când avea 18 ani. Citindu-i cărţile, am simţit că mă identific cu el. Pe urmă, i-am descoperit jurnalul de călătorie şi am ştiut exact că vreau să reconstitui traseul, la aproape 80 de ani după călătoria sa prin Europa", povesteşte britanicul.


image

Nick a pornit la drum după ce şi-a anunţat, cu o vreme înainte, intenţia pe blogul său şi după ce a strâns banii necesari călătoriei. „M-a ajutat lume multă, persoane pe care nu le-am văzut niciodată, care au citit despre planurile mele şi mi-au trimis bani. Chiar şi din Australia am primit bani. În plus, am găsit şi o editură care a fost de acord să scoată cartea pe care o voi scrie la terminarea călătoriei. Va fi un soi de continuare a jurnalului de călătorie pe care l-a ţinut Fermor", spune Nick.

Un scurt calcul l-a ajutat să-şi fixeze suma pe care o va cheltui pe săptămână: 60 de euro. „Nu fumez. Cu aceşti bani mă descurc pe săptămână. Cel mai des dorm în cortul meu, unde mă prinde noaptea", arată Nick.

Şase ţări, şase culturi diferite

Nick a pornit la drum în 9 decembrie anul trecut, în aceeaşi dată în care Fermor şi-a început călătoria cu 78 de ani în urmă. Spune că, la început, i-a fost greu, mereu îl dureau picioarele. "Asta, până m-am obişnuit. Nu făcusem prea mult sport înainte de marea călătorie", explică Nick.


image

Britanicul spune că, în decursul celor cinci luni de când e pe drumuri, a avut parte de multe surprize plăcute, a descoperit culturi diferite în ţările pe care le-a traversat: Olanda, Germania, Austria, Slovacia, Ungaria şi România. „Dar oamenii din toate ţările au fost la fel de prietenoşi şi primitori. Diferenţa cea mai mare în ce priveşte arhitectura şi, până la urmă, şi felul de a fi al oamenilor am simţit-o la graniţa dintre Austria şi Slovacia. Acolo am simţit efectiv o schimbare", relatează tânărul.

Nick Hunt spune că nu ţine neapărat să reconstituie traseul lu Fermor cu exactitate. „Pur şi simplu, merg. Umblu cam şapte ore pe zi. Pe urmă, mă opresc, mă spăl, scriu şi dorm. Ultimele cinci luni m-au schimbat extraordinar. Am devenit alt om. Mai liniştit, mai calm, mai împăcat cu mine însumi. Îmi vine mult mai uşor să scriu, să sintetizez tot ce văd în jur", mai spune Nick.

Accidentat în Germania

Nicio clipă, în nicio ţară nu s-a simţit în pericol. Spune că în Germania a fost cel mai periculos să meargă pe jos, din cauza circulaţiei infernale. „În rest, oamenii din toate ţările au fost prietenoşi. O singură dată m-am accidentat, în Germania, la gleznă. Am fost dus cu trenul la un spital ecat pe drumul pe care soţia lui Benz a condus primul autoturism creat de soţul ei. A fost o întâmplare ironică", arată Nick.

Singurul incident mai neplăcut a fost în România, la Turda. Dar nu i-a dat importanţă. „Un bărbat m-a lovit pe stradă cu o piatră. M-am uitat la el, nu i-am spus niciun cuvânt şi am plecat mai departe", mărturiseşte Nick. Totuşi, România l-a impresionat într-un mod plăcut, mai ales vechile clădiri şi oamenii din sate care s-au bucurat să îl primească în casă şi să-l omenească cu cele mai alese bucate tradiţionale. „Românii au, am observat, mândria lor în ce priveşte bucătăria tradiţională. Aşa ceva nu vei găsi la noi, în Anglia", adaugă Nick.

În ce priveşte diferenţele surprinse acum, faţă de acum aproape 80 de ani, Nick spune că pe atunci oamenii erau mai fericiţi, iar ţările erau mult mai puţin poluate şi industrializate. Dar a avut momente când a recunoscut, fără să ştie, o stradă sau o casă pe care Fermor a descris-o în cartea sa.

Părinţii îl susţin

Nick povesteşte că s-a bucurat de suportul familiei în ce priveşte marea călătorie. Spune că se simte total schimbat şi că niciodată nu s-ar mai putea întoarce la „cravată, costum şi birou". „Este experienţa vieţii mele această călătorie. Pentru câteva zile mai rămân în România, voi vizita Mureşul, după care voi pleca spre Bulgaria şi, în cele din urmă, spre Turcia. Această călătorie m-a schimbat, niciodată nu voi mai fi capabil, cred, să lucrez într-un birou. Îmi voi scrie cartea, voi mai publica articole în ziare, după care voi porni într-o nouă aventură", adaugă tânărul. Totuşi, despre noile planuri nu a dorit să facă dezvăluiri. Deocamdată.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite