FOTO Alpinişti clujeni au urcat pe Machu Picchu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagini din expediţia clujeni în Peru. Popas pe Machu Picchu
Imagini din expediţia clujeni în Peru. Popas pe Machu Picchu

Alex Sava si Alex Prigoană sunt doi alpinişti clujeni care au urcat pe Machu Picchu, ruinele oraşului incaş de la peste 2.700 de metri altitudine, în luna iulie. Popasul la vestigiile incaşe face parte dintr-o expediţie în Peru a clujenilor Mihnea Radu Prundeanu, Claudiu Daniel Chiorean, Alex Prigoana şi Alex Sava.

Alpiniștii clujeni Mihnea Radu Prundeanu, Claudiu Daniel Chiorean, Alex Prigoana şi Alex Sava au petrecut 40 de zile în Peru, în cadrul unei expediții în care urmăreau să cucerească  Vârful Huandoy de 6.395 metri din Anzi, vârf pe care nu a ajuns niciun român. Însă ceața și vremea nu au ținut cu ei și nu au putu să urce.

Pe site-ul expediției, Alex Sava si Alex Prigoană povestesc experiența lor la Machu Picchu, cum erau oamenii și cât de frumos e un răsărit de soare văzut de lîngă ruinele incașe.

Imagini din expediţia clujenilor în Peru. Popas pe Machu Picchu

Imagini din expediția clujenilor la Machu Picchu

 "Spre Machu Picchu, am pornit doar eu și Alex Prigoană. Am plecat din Huaraz și am parcurs aproximativ 2000 km până în Cusco, 8 ore cu autocarul până în Lima și 22 de ore din Lima până în Cusco. Ceea ce mi-a rămas întipărit în minte legat de acest oraș este expresia: No Gracias! parcă orice peruan de acolo dorea să-ți vândă ceva, orice, nu contează, de la masaje, la picturi miniaturale sau monede false.

Cusco este un oraș turistic, cel puțin centrul lui, mai precis în jurul la: Plazza de armas, unde erau mai mulți străini decât localnici. 

Din Cusco a trebuit să mai luăm un taxi până în orașul vecin Pory și apoi să ne îmbarcăm în cel mai luxos tren cu care am mers vreodată. Nu am preferat noi luxul în special, dar era cam singura variantă de a ajunge la Aguas Calientes, micul oraș ce stă la baza munților ce ascund ruinele vechii civilizații incașe.

Ne-am trezit la 5 dimineața ca să prindem primul autobuz ce urcă spre ruine. Surpriza a fost să vedem o coadă uriașă ce aștepta să se îmbarce "în primul autobuz".

În fine, ne-am așezat cuminți la coadă și am așteptat. Nu a durat mult, în 20 de minute am reușit să urcăm și noi în autobuz și să pornim spre ruine. Pe la 6.30 am intrat în incinta monumentului istoric. Eu aveam în spate un rucsac mult mai mare decât limita specificată de autorități, dar spre surprinderea mea, am reușit să ne furișăm fără ca cineva să comenteze de rucsacul plin cu aparatura foto la care s-a mai adăugat și trepiedul, nu tocmai mic.

Cu toate că ne-am oprit să filmăm și să fotografiem, tot am reușit să fim primii care au ajuns pe vârf, după care o gloată de oameni a ajuns sus, care au stricat toata atmosfera de mister.

Am coborat la ruine, unde, literalmente erau puhoaie de oameni. Ruinele sunt foarte frumoase și pline de istorie, însă numărul mare de turiști stricau toată atmosfera. Din acest motiv, pe la ora 13.00 am decis să cobor, Alex a mai rămas până pe la 15.00.

Răsăritul de pe Machu Picchu a fost extraordinar și s-a meritat să parcurgem atâtea mii de kilometri numai pentru el", scriu cei doi clujeni pe expeditieperu2012.com

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite