FOTO O specie rară de cactus a înflorit la Cluj după 34 de ani!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grădina Botanică „Alexandru Borza" din Cluj-Napoca a fost luată, astăzi, cu asalt, de vizitatorii care au dorit să admire o specie rară de cactus, care înfloreşte o dată la 20 - 30 de ani.

Este vorba de Agave Americana, o specie de cactus originară din Mexic care, după ce înfloreşte, mai trăieşte o singură zi.

Genul Agave cuprinde aproximativ 300 de specii de cactuşi care înfloresc şi fructifică o singură dată. După înflorire, exemplarele de Agave se usucă, epuizaţi de efortul nutritiv necesar formării inflorescenţei.


image

Pe lângă valoarea ornamentală de necontestat, speciile de Agave au şi o importanţă economică. Astfel, seva colectată este o alternativă pentru apă şi zahăr în condiţiile de semideşert. Fermentată, din sevă se poate prepara un vin slab alcoolizat, dar de departe cel mai cunoscut produs obţinut din sucul inflorescenţei este tequila.

La Cluj, ultima oară când un exemplar de Agave Americana a înflorit a fost în anul 1977. La Muzeul Botanic este expus şi acum acel exemplar, a cărui tijă floriferă măsoară aproape 5 metri înălţime.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite