FOTOGALERIE Premieră în România: doi clujeni au traversat înot strâmtoarea Gibraltar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Calin Chiprianov şi Nicolae Leț au înotat aproape 5 ore, în condiţii meteo grele
Calin Chiprianov şi Nicolae Leț au înotat aproape 5 ore, în condiţii meteo grele

Călin Chiprianov şi Nicolae Leţ au înotat aproape 5 ore, în condiţii meteo grele, o distanţă de 18 kilometri, din cel mai sudic punct continental al Europei până pe malul marocan al Africii.

Duminica, 14 Octombrie 2012, înotul în ape libere din România a mai bifat un success: doi sportivi de la clubul clujean Orca au traversat strâmtoarea Gibraltar. Cei doi apar în evidenţele "Asociaţiei pentru traversarea înot a strâmtorii Gibraltar" ca fiind primii români care au traversat înot apele reunite ale Atlanticului şi ale Mediteranei care separă Europa de Africa.


Au înotat 4 ore şi 44 de minute

Este vorba de Calin Chiprianov şi Nicolae Leț, care au parcurs înot cea mai scurtă distanţă între Europa şi Africa pornind din cel mai sudic punct continental al Europei, aflat pe tărâm spaniol în localitatea Tarifa şi îndreptandu-se către continentul african prin apele de la confluenţa dintre Marea Mediterană şi oceanul Atlantic. Dupa 4 ore şi 44 de minute şi o traiectorie SudEst au ajuns pe malul marocan în punctul denumit Ahmiar, exact la ora locală 12.00.

Condiţii grele: valuri, vânt, curenţi
Cursa a avut un grad de dificultate ridicat, mai ales prin prisma condiţiilor meteo: valuri, vânt, dar în special din cauza coridoarelor de curenţi dinspre vest spre est care trebuiau depăşite prin accelerari succesive ale ritmului de înot în caz contrar periclitându-se posibilitatea de a mai ajunge într-un punct convenabil pe malul marocan.

Traversarea Gibraltarului

Temperatura apei - 15 grade Celsius
Sportivii au declarat că experienţa a fost cea care i-a ajutat sa depăşească aceste probleme, ei luând startul în trecut în mai multe curse pe distanţă lungă şi chiar în ultramaratoane de inot. Temperatura apei a fost variabila, începând cu 15.5 grade C şi atingând un maxim de abia 19.5 grade C pe mijlocul strâmtorii. Conform aparaturii de la bordul uneia din abarcaţiunile de asistenţă - distanţă înotată a fost de 18,5 kilometri.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite