Sute de protestatari în centrul Clujului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În jur de 500 de bugetari au protestat la Cluj, astăzi, împotriva Guvernului şi a reducerilor salariale. Sindicaliştii Cartelului Alfa au manifestat în Piaţa Lucian Blaga şi în faţa Prefecturii Cluj. Oamenii sunt  nemulţumiţi de reducerile salariale şi de posibilele disponibilizări în masă pe care le-ar putea hotărî  Executivul.

Bugetarii din Cluj şi-au început acţiunea de protest, începând cu ora 12.00, în faţa Casei de Cultură, loc în care aproximativ 500 de membri de sindicate afiliate Cartelului Alfa au scandat lozinci împotriva prim-ministrului Emil Boc şi a Guvernului, respectiv a preşedintelui Traian Băsescu.
Însoţiţi de pancarte prin care îi ridiculizau pe politicienii care reprezintă judeţul în Parlament, oamenii au protestat paşnic până în momentul în care s-a intrerupt alimentarea cu energie electrică a staţiei de amplificare a sunetului la microfonul căreia susţinea discursuri Grigore Pop, liderul Cartelului Alfa Cluj.

image

Protestatarii au considerat că Primăria e vinovată de incident, motiv pentru care s-a trecut la scandări împotriva primarului Sorin Apostu. După aproximativ 30 de minute petrecute în Piaţa Lucian Blaga, protestatarii s-au deplasat pe traseul: strada Napoca – Piaţa Unirii – Bulevardul Eroilor – Prefectură, blocând circulaţia în centrul oraşului. Acţiunea de protest a fost autotizată de municipalitate pe durata a patru ore.

„Îşi bat joc de noi“

„Am ieşit în stradă pentru a ne manifesta nemulţumirea faţă de starea actuală a bugetarilor. Nu suntem de acord cu noua lege a pensiilor, cu disponibilizările colective şi măsurile luate de Guvern prin care angajatorii au posibilitatea să disponibilizeze angajaţii fără nicio înştiinţare prealabilă. Vom merge şi la Bucureşti, unde vom sta până se rezolvă aceste probleme“, a declarat, Grigore Pop, liderul Cartel Alfa Cluj.

image

Reprezentantul protestatarilor a dat vina pe „primarii PDL-işti“ pentru numărul redus de participanţi la miting. „Am semnale că primarii din judeţ au dat dispoziţii de a nu le permite bugetarilor să participe la acţiune. Sunt monitorizaţi şi există frică în rândul oamenilor. În România dictatura a ajuns mai periculoasă decât în vremea lui Ceauşescu“, a mai susţinut Pop.

Sindicaliştilor clujeni li s-a alăturat şi vicepreşedintele Confederaţiei Cartel Alfa, Petru Dandea, care a arătat că în 7 octombrie urmează a fi organizată o acţiune de protest de amploare la Bucureşti şi la nivel naţional. „Toată lumea vorbeşte de reducerile salariale de 25%. De fapt, aceste reduceri sunt chiar şi de 40% pentru unii angajaţi. Cu noua lege de pensionare prin care femeile ies la pensie la 65 de ani, oamenilor li se interzice dreptul de a ieşi la pensie“, a spus acesta.

Au protestat 50 de poliţişti

La acţiunea de protest de astăzi au participat şi 50 de angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), poliţişti membri ai Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) Cluj. Oamenii legii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de reducerea salariilor, eliminarea drepturilor speciale şi lipsa unei legislaţii care să-i protejeze. „Nu am nicio protecţie. Familia îmi e ameninţată de infractori. Sunt în serviciu 24 de ore din 24. Salariul mi-a fost redus, iar obligaţiile au rămas. Nu mă pot angaja într-un alt loc“, a declarat un poliţist sub protecţia anonimatului.


„Am semnale că primarii din judeţ au dat dispoziţii de a nu le permite bugetarilor să participe la acţiune“

Grigore Pop, lider Cartel Alfa Cluj

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite