FOTO-VIDEO Robotul clujean care îţi scapă copilul de supărare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lectorul Oana David explică de ce este în stare roboţelul Retman
Lectorul Oana David explică de ce este în stare roboţelul Retman

Cercetătorii clujeni în psihologie au inventat un roboţel din plastic care îi va ajuta pe copii să-şi gestioneze emoţiile. După ce va fi testat şi va obţine finanţare, va ajunge pe piaţă.

Cercetătorii de la şcoala clujeană de psihologie, desemnată în 2011 cea mai bună din România, lucrează la un nou roboţel terapeutic care îi va ajuta pe copii să-şi controleze stările de nelinişte, depresie, furie şi vinovăţie. Acesta se numeşte Retman şi este inspirat din benzi desenate, iar povestea şi poveţele lui nu sunt străine copiilor din grădiniţele Clujului. L-au mai văzut în benzi desenate. Micul robot va juca rolul unui psihoterapeut şi îi va ajuta pe copii să-şi dezvolte o gândire realistă, departe de exagerări inutile şi gânduri nesănătoase.

Cum arată roboţelul Retman care va alunga depresia copiilor. Un al produs made in Cluj

Imagini cu roboțelul terapeutic Retman

La prima vedere, seamănă cu Superman prin poziţia trupului şi culorile hainelor, are un zâmbet prietenos, poartă ochelari şi este animat de vocea calmă a profesorului Daniel David, „părintele" său. De curând a ajuns la Cluj, tocmai din China, unde a fost asamblat, iar peste câteva săptămâni va fi testat de ingineri din Belgia.

Retman are de 30 de centimentri, are profilul unui adult de 30-35 de ani şi poată ochelari. Este îmbrăcat în haine albastre, cizme albe şi o pelerină roşie, exact ca un erou de poveste care se respectă. Însă misiunea sa nu mai e una de poveste, ci una reală: să îi ajute pe copii cu vârste cuprinse între 7 şi 12 ani să-şi gestioneze stările emoţionale de despresie, furie, anxietate şi vinovăţie. 

El va administra, cum spun psihologii, „pastile psihologice", adică sfaturi pentru copii, atunci când părinţii lor nu sunt în preajmă. Retman poate ajuta şi la prevenirea stărilor emoţionale negative.

Cum funcţionează?

„Învăţându-i pe copii modalităţi de gândire, ochelarii sunt asociaţi cu partea intelectuală, cu adoptarea unei alte viziuni. În plus, îi face pe unii copilaşi care poartă ochelari să se simtă apropiaţi şi să nu creadă că au un minus", explică coordonatorul acestui proiect, lectorul dr. Oana David, de la Departamentul de Psihologie Clinică şi Psihoterapie.

Cum arată roboţelul Retman care va alunga depresia copiilor. Un al produs made in Cluj

Retman este un alt produs inovativ al școlii clujene de psihologie

Păpuşa-robot are încorporată o instalaţie electronică şi este aşezată pe un suport. Oana David povesteşte că atunci când copilul este trist sau suferă o uşoară stare de depresie şi se întâmplă să nu fie niciunul dintre părinţi acasă, atunci Retman îl poate ajuta. Alături de roboţel este o cutie cu cartonaşe - care au senzori - pe care sunt desenate câte un chip care arată starea de nelinişte, de depresie, de furie şi vinovăţie. În funcţie de cum se simte, copilul ia cartonaşul care exprimă starea sa de spirit în acele clipe şi îl arată lui Retman. În funcţie de senzor, Retman va selecta mesajul pe care trebuie să-l transmită copilului. Vocea care va reda mesajul este cea a psihologului Daniel David. Mesajul, ca şi textul de pe verso cartonaşelor, este scris şi în română şi în engleză.

„Sperăm ca părinţii să fie deschişi. Retman este în beneficiul lor", afirmă Oana David.

Din poveste în realitate

Povestea roboţelului Retman a început în urmă cu un an, când şeful Departamentul de Psihologie Clinică şi Psihoterapie, profesorul dr. Daniel David, a avut ideea să transforme un personaj de benzi desenate într-un robot terapeutic. „Trăim într-o epocă a tehnologiei, a computerului, iar multe personaje de poveste, cum e şi Retman, au ajuns personaje de desen animat sau avatare. Intenţionăm să-i dăm lui Retman o aplicabilitate vastă pentru ca, pe viitor, să trateze şi tulburări severe cum e autismul", explică Daniel David.

În urmă cu 5 ani, Daniel David scotea pe piaţă o carte de benzi desene intitulată „Retmagia şi minunatele aventuri ale lui Retman", care a fost folosită în grădiniţele din Cluj.
Pentru a vedea ce trebuie îmbunătăţit la Retman, testele vor începe din luna noiembrie când vor veni la Cluj-Napoca inginerii de la Universitatea Vrije din Belgia, universitate cu care  Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul UBB are un parteneriat în acest sens.

Testele se vor face cu copii din Cluj şi se vor finaliza în vara lui 2013. După acest moment, cercetătorii clujeni vor căuta finanţare pentru ca Retman să apară pe piaţă ca jucărie.

Daniel David a gândit un pachet de servicii care îl include pe roboţelul care seamănă cu Superman. „Scopul final este ca Retman să ajungă la copii şi ne gândim să fie din pluş, nu din plastic. Am mai gândit un pachet de servicii doar cu Retman: carte de poveşti, carte de benzi desenate, filme de desene animate şi robotul", detaliză Daniel David.

Locul unde se întâlneşte Matrix cu Camelot

Psihologul Daniel David este şi şeful unui complex cu nume de poveste, Complexul Camelot, un concept unic în ţară. Camelot este compus dintr-o clădire care pare desprinsă dintr-un film SF şi cuprinde laboratoare de roboterapie şi psihoterapie, un amfiteatru în aer liber şi o platforma virtuală  -  numită MATRIX - care este una dintre primele zece din lume ca şi complexitate.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite