Cluj: FOTO Cel mai important muzeu de istorie din Transilvania stă închis încă cel puţin doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: FOTO Cel mai important muzeu de istorie din Transilvania stă închis încă cel puţin doi ani
Cluj: FOTO Cel mai important muzeu de istorie din Transilvania stă închis încă cel puţin doi ani

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) îşi pregăteşte haine şi decoruri noi pentru colecţiile care l-au consacrat. În clădirea instituţiei se derulează lucrări pe trei şantiere simultan.

Muzeul este închis din luna aprilie, pentru astupare unor găuri în acoperiş. Va mai sta închis cel puţin doi ani, pentru renovări complete, dar apoi ar putea deveni unul din cele mai vii muzee de profil din ţară.

Trecătorii au observat de ceva vreme schelele de pe pereţii Muzeului de Istorie. Cei care sunt obişnuiţi cu colecţiile din interior, au observat şi că, din primăvară, acestea sunt închise iar schelele au invadat şi curtea interioară a imobilului.

Închis pentru renovare

Viorica Crişan, directorul muzeului, stă zilnic peste program la serviciu. În ciuda închiderii instituţiei pentru vizitatori, aici sunt deschise trei şantiere simultane de construcţii. Cel mai vechi şantier a demarat în urmă cu doi ani, pentru curăţirea igrasiei din spaţiile de depozitare din subsoluri, proiect pentru care s-au obţinut fonduri guvernamentale de jumătate de milion de lei.

În acest an au demarat alte două şantiere, care vizează înlocuirea acoperişului şi faţadizarea clădirii, de 1,2 milioane lei de la bugetul central, respectiv 0,5 milioane lei, bani daţi de Primărie, dar pe care muteul va trebui să-i plătească în cinci ani. Un alt proiect privind modernizarea centralei termică a fost amânat, din raţiuni financiare.

Dacă iniţial s-a dorit doar înlocuirea acoperişului şubrezit, care a favorizat  inundarea în numeroase rânduri a colecţiilor de la etajele superioare, după investigaţiile la plafon, s-a decis modificarea proiectului, cu includerea şarpantei. „Trebuia să stăm cu găleţile lângă vitrinele cu piese de patrimoniu”, îşi aminteşte Crişan. Cele mai optimiste planuri de finalizare a lucrărilor la acoperiş şi finisajele interioare la ultimul etaj sunt proiectate pentru sfârşitul anului viitor.

Cafenea cu parfum antic

În paralel cu lucrările, angajaţii lucrează - când nu efectuează săpături de descărcare de sarcină arheologică - la planurile de redeschidere a colecţiilor permanente, din perioadele antică şi medievală, sub o altă formă de expunere.

„Va fi o prezentare vie, care să determine nu doar creşterea traficului de turişti, dar şi revenirea lor”, spune Crişan. Cele câteva variante de lucru vizează schimbarea ambientului de punere în valoare a pieselor. O parte din propuneri vizează un decor similar ambientului din jocurile de strategie de pe calculator.

Crişan are idei novatoare legate şi de punerea în valoare a curţii interioare a instituţiei. Sarcofagele romane şi piese ale lapidariului de la subsol ar putea fi redistribuite în curte, unde ar putea fi deschisă o cafenea sau un resturant. „Terasa ar putea atrage mulţi tineri”, crede Crişan.

Va fi o prezentare vie, care să determine nu doar creşterea traficului de turişti, dar şi revenirea lor” - Viorica Crişan, director

150 de ani de la înfiinţare
împlineşte luna aceasta Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite