Extinderea Iulius Mall, amânată. Firma a ipotecat terenul Consiliului Judeţean şi poate construi orice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulius Mall Cluj nu avea dreptul să ipotecheze terenul (foto: adevarul)
Iulius Mall Cluj nu avea dreptul să ipotecheze terenul (foto: adevarul)

Consilierii locali au amânat emiterea autorizaţiei de construire a două clădiri de birouri în parcarea exterioară a Iulius Mall din cauza unor probleme cu documentaţia. Consilierii au aflat că terenul de sub mall a fost ipotecat, iar firma poate construi pe teren orice doreşte.

În hotărârea de Consiliu Judeţean, prin care se aprobă extiderea Iulius Mall se face referire la birouri, în timp ce în Planul Urbanistic de Detaliu (PUD), depus spre aprobare la Consiliul Loca, se vorbeşte de comerţ şi servicii. În plus, directorul Univers T, Brânduşa Mîndru, a precizat că terenul respectiv a fost ipotecat pentru suma de 175 de milioane de euro, în 2007.

Radu Moisin a declarat în şedinţa de Consiliu Local că trebuie modificată hotărârea de Consiliu Judeţean. UDMR a cerut amânarea votului până la prezentarea tuturor documentelor, iar consilierul local Gheorghe Vuşcan a cerut desecretizarea contractului dintre Iulius Mall şi autorităţi.

„Tocmai un bloc de 10 etaje ne trebuie lângă lac. Nu ştiu dacă asemenea blocuri zgârie-nori sunt oportune în zona lacului. Indiferent că vor fi spaţii verzi sau nu în zonă, o asemenea clădire e nepotrivită acolo", a precizat Vuşcan.

Terenul unde este situat mall-ul a fost ipotecat

Potrivit consilierului local Brânduşa Mîndru şi director la  Univers T, hotelul aflat lângă Iulius Mall, terenul pe care este construit mall-ul a fost ipotecat, în favoarea băncii Eurohypo AG, cu sediul în Helfmann - Park, Germania. „Iniţial a fost depusă o ipotecă de 175 de milioane de euro în 2007, apoi de 61,2 milioane de euro, iar în 2009 a fost o ipotecă în valoare de 18 milioane de euro. A fost o decizie a fostului consiliu de administraţie al Univers T. Pentru a se putea construi cele două clădiri de birouri este nevoie ca terenul să fie liber de orice sarcină. Atâta timp cât există ipoteca trebuie cerut şi acordul băncii pentru a se putea construi ceva pe terenul respectiv", a declarat Mîndru.

Iulius Mall nu avea dreptul să ipotecheze

Consilierul local Adrian Popa a precizat în şedinţa de marţi că Iulius Mall nu avea dreptul de a ipoteca acest teren. Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, a declarat că nu ştie nimic despre această ipotecă. „Aud pentru prima dată de această ipotecă", a precizat Tişe. Consilierul UDMR Molnos Lajos, care este şi în Consiliul de Administraţie al Univers T, a spus că  există probleme privind modul în care a fost făcut contractul, având în vedere că forul judeţean nu poate decide nimic fără acordul Iulius Mall.

"Judeţul este proprietarul şi nu poate să facă nimic fără aprobarea Iulius Mall. Univers T în calitatea de proprietar al terenului şi-a dat acordul pentru amenajarea celor două clădiri de birouri la solicitarea expresă a Iulius Mall", a declarat Molnos Lajos.

CJ Cluj este obligat să aprobe construcţia celor două centre

Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, a declarat că în contractul între firma care deţine Iulius Mall şi Consiliul Judeţean se prevede explicit că acesta din urmă nu poate refuza nicio extindere de investiţii din partea investitorului centrului comercial.

Pentru a se demara lucrările de construcţie la cele două clădiri de birouri este necesar ca Primăria Cluj-Napoca să aprobe proiectul şi să emită autorizaţie de construcţie.

„Acel teren pentru care noi am acceptat o eventualitate de construire este dreptul constructorului. Este un drept pe care Marius Nicoară, respectiv Consiliul Judeţean de la acea vreme, l-a dat acestui investitor. Prin contractul pe care îl are societatea Iulius cu Consiliul Judeţean din anul 2007 se prevede în mod explicit că dacă investitorul doreşte să-şi extindă investiţia cu alte corpuri de clădire trebuie doar să informeze Consiliul Judeţean şi noi nu putem refuza această extindere de investiţie", a declarat Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Potrivit lui Tişe, investitorul centrului comercial nu doreşte teren în plus, ci doar terenul pe care acuma există o parcare. „El doreşte ca în locul parcării să construiască încă două clădiri lucru pe care noi l-am acceptat, dar condiţionat de mărirea redevenţei proporţional cu suprafaţă utilă pe care o va avea noua clădire", a mai precizat Tişe.

ONG-urile clujene protestează faţă de lipsa dezbaterilor publice

Mai multe asociaţii şi grupurile informale din Cluj-Napoca protestează faţă de cedarea de către Consiliul Judeţean a spaţiului public din apropierea Iulius Mall pentru construcţia a două clădiri de birouri, una de 10 etaje şi cealaltă de 4 etaje.

„În lipsa dezbaterilor publice şi fără garanţia reamenajării de către investitori a zonei lacurilor, cedarea acestor spaţii constituie un furt al avutului public. Spaţiul public este confiscat de corporaţii. Exemplul tipic este extinderea actuală a Iulius Mall, în condiţiile în care mall-ul a trunchiat şi privatizat ireparabil unul dintre cele mai mari spaţii de socializare şi relaxare din Cluj", a precizat Adrian Dohotaru, din cadrul Grupului pentru Acţiune Socială

Potrivit primarului Radu Moisin, amenajarea lacului nu mai intră în obligaţia investitorului centrului comercial, acesta reintrând în atribuţiile Primăriei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite