Expoziţia care vrea să spele România de ruşine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laurent Chrzanovski studiază o vitrină de la expoziţia multimedia dedicată istoriei comunicării.
Laurent Chrzanovski studiază o vitrină de la expoziţia multimedia dedicată istoriei comunicării.

Arheologul elveţian Laurent Chrzanovski şi istoricii clujeni Tudor Sălăjean şi Cosmin Rusu vor realiza cea mai mare expoziţie a României în străinătate. Trei istorici ambiţioşi şi-au propus să adune peste 2.000 de exponate din 50 de muzee din ţară, pe care le vor prezenta, după modelul Bulgariei, în ţările din Europa în care România are probleme de imagine.

Arheologul elveţian stabilit la Deva, Laurent Chrzanovski, este iniţiatorul celui mai mare proiect muzeografic din ţară realizat vreodată pentru a fi prezentat în străinătate. Acesta îşi propune, alături de istoricii clujeni Tudor Sălăjean şi Cosmin Rusu, să adune nu mai puţin de 2000 de piese care să prezinte „România medievală", aşa cum a fost şi denumită expoziţia, din cele mai importante 50 de muzee ale ţării.

Expoziţia care a obţinut patronajul instituţiei Preşedinţiei, a Ministerul Culturii şi cel al Afacerilor Externe va fi prezentată în cele mai importante muzee din Europa, însă miza este ca aceasta să ajungă în ţările în care românii nu sunt priviţi cu ochi buni, precum Franţa, Anglia, Spania sau Italia.

200.000 de euro, bugetul proiectului

„Cum se întâmplă ceva cu un ţigan, cum este subiectul de primă pagină o săptămână întreagă. România nu înseamnă doar asta. Trebuie să arătăm care e partea frumoasă a României şi oamenii, pentru că ei sunt moştenirea acestei culturi formidabile. A asemenea expoziţie, naţională, la Muzeul Luvru, de pildă, poate face prima pagina oricărui tip de ziar francez", a explicat Laurent Chrzanovski. Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei va fi centrul acestui proiect, unde vor fi aduse toate cele 2.000 de exponate. Până acum, echipa „România medievală" a selectat 1.000 de exponate, în majoritate de la muzeele din Ardeal. Proiectul a fost finanţat cu 200.000 de euro, de către Institutul Cultural Român, bani necesari pentru documentarea ştiinţifică, plata salariilor celor trei istorici, restaurarea exponatelor, deplasarea fotografului în vederea realizării fotografiilor cu exponatele care vor apărea într-un catalog oficial.

Marile muzee vor „investi" în România medievală

Cheltuielile proiectului vor fi, însă, mult mai mari, potrivit arheologului. „Ministerul Culturii va trebuie să asigure transportul intern, pentru ca tot materialul să ajungă la Cluj. Investiţia e una mult mai mare. De pildă, un muzeu ca Luvru investeşte circa 300.000 de euro în promovarea unei expoziţii de asemenea amploare, pentru a-şi asigura vizitatorii. Acest lucru este fabulos, în vederea atingerii obiectivului nostru", a precizat Laurent Chrzanovski. Până acum, arheologul a reuşit să obţină răspuns favorabil din partea Muzeului Naţional de Istorie din Moscova, dar şi din partea Muzeului din Speyer (Germania), cel mai important muzeu de arheologie din Germania.

Laurent Chrzanovski, deschizător de drumuri

Laurent Chrzanovski este doctor în arheologie şi predă la universităţile din Lyon şi Fribourg. Fiu de diplomat elveţian, a ajuns în oraşul de pe Someş în 2006, atunci când a organizat aici un congres internaţional despre iluminat, îndrăgostindu-se de România.

Arheologul elveţian se va întâlni începând cu luna noiembrie cu ambasadorii şi miniştrii culturii şi afacerilor externe din Franţa, Spania, Italia, Anglia, dar şi alte state ale UE, pentru a stabili datele la care va ajunge expoziţia în aceste ţări. Toate exponatele vor ajunge la Cluj până în 2012, iar expoziţia se va deschide în 2013. „Bulgarii au fost primii care au făcut acest gen de proiect, iar acum sunt peste România ca imagine", a conchis Chrzanovski.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite