Cluj: Premieră la muzeele din România. Expoziţia care poate fi „văzută” de nevăzători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Premieră la muzeele din România. Expoziţia care poate fi „văzută” de nevăzători
Cluj: Premieră la muzeele din România. Expoziţia care poate fi „văzută” de nevăzători

Muzeul Etnografic al Transilvaniei a amenajat prima expoziţie permanentă din România pentru persoanele cu deficienţe de vedere. Întregul muzeu a fost dotat cu podea tactilă şi au fost create replici ale exponatelor , care pot fi atinse de vizitatori. Ei au la dispoziţie şi explicaţii făcute în Braille lângă fiecare stand.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei găzduieşte, începând de astăzi, prima expoziţie permanentă dedicată persoanelor cu dizabilităţi, care pot atinge toate exponatele şi beneficiază de îndrumări speciale.

Ideea le-a venit muzeografilor după o solicitare venită anul trecut din partea Asociaţiei Nevăzătorilor. Aceştia nu au putut vizita muzeul pentru că obiectele de patrimoniu nu pot fi atinse sub nicio formă de vizitatori, potrivit legii.

S-a găsit soluţia: replicile

Din cei 23.000 de lei, cât a costa amenajarea expoziţiei de la muzeu, circa 7.500 de lei au fost cheltuiţi pentru achiziţionarea obiectelor, dar şi pentru realizarea unor replici. Acestea din urmă sunt necesare pentru că niciun obiect mai vechi de 50 de ani ajuns în patrimoniul muzeului nu poate fi atins în cadrul unei expoziţii.

Din acest motiv, potrivit şefului de secţie Dana Şerdan, au fost realizate replici ale obiectelor aflate în patrimoniul muzeului. Acestea sunt expuse în pavilionul dedicat expoziţiei pentru nevăzători, care a fost amenajat special pentru aceştia.

Mulţi musafiri din prima zi

Prima expoziţie permanentă pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere a fost vizitată astăzi, cu ocazia vernisajului, de mai mulţi copii de la Liceul pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca. Mulţi aflaţi pentru prima dată în viaţă într-un muzeu, au fost foarte curioşi de tot ce este în preajma lor.

Elisabeta Pintilie, profesor de engleză la Liceul pentru Deficienţi de Vedere şi coordonator de proiecte la Asociaţia Pontes, a fost unul dintre consultanţii în desfăşurarea proiectului. „Este o posibilitate în plus, una excepţională pentru a putea descoperi arta populară, care majoritatea se transmite vizual”, a spus Elisabeta.

Podea tactilă şi explicaţii în Braille

Întregul muzeu a fost dotat cu podea tactilă, iar sfaturi au venit, pe lângă Asociaţia Pontes, de la vizite efectuate de managerul proiectului, Totszegi Tekla, la muzee din Ungaria. Periplul vizitatorilor prin cultura etnografică a Transilvaniei este ajutat de explicaţii audio la dispozitive portabile, desene şi explicaţii făcute în Braille lângă fiecare stand şi bineînţeles, obiectele pe care viziatorii le pot atinge la nesfârşit.

Urmează liftul

Directorul muzeului, Simona Munteanu, a anunţat că în luna octombrie urmează să fie instalat sistemul de platforme care vor permite accesul persoanelor cu dizabilităţi fizice. Deja contractată cu o firmă, instalarea servo-platformei se face din fondurile Consiliului Judeţean, aceasta fiind importată din Italia.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite