Ex-primarul Clujului, Sorin Apostu, rămâne la închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul magistrat care judecă dosarul Apostu, Floare Găzdac, care o înlocuieşte astfel pe Mihaela Creţu, după ce acest judecător a depus o cerere de abţinere, a decis menţinerea măsurii arestului preventiv.  

Schimbarea magistratului de la Curtea de Apel Târgu Mureş care judecă dosarul nu a adus veşti bune pentru ex-primarul Clujului, Sorin Apostu, care rămâne la închisoare.Tiberui Ban, unul dintre avocaţii ex-primarului Sorin Apostu, a susţinut că se aştepta la menţinerea arestului preventiv în cazul acestuia. „Era previzibilă păstrarea măsurii, întrucât un judecător nou are nevoie de timp pentru a-şi face o viziune asupra unui dosar de urmarire penală cu 9 volume, plus un dosar substanţial de judecată“, a precizat avocatul. Decizia instanţei a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Efectele schimbării judecătoarei
În legătură cu schimbarea judecătoarei care a analizat până acum cazul la Curtea de Apel Târgu Mureş,Mihaela Creţu, care a depus o cerere de abţinere, întrucât s-a pronunţat în cazul Aspaziei Droniuc, inculpată în acelaşi dosar,Ban a arătat: „Nu cred că acest aspect va influenţa cazul. Doamna Creţu avea multă autoritate în sala de judecată ţinea foarte mult la respectarea disciplinei şi ţinea la etichetă foarte mult, aceasta nu are nicio legătură cu poziţia ei pe fondul procesului“, a mai spus Ban. Acesta a precizat că procesul va continua la termenul din 17 septembrie cu audierea martorilor. De asemenea, noua judecătoare desemnată să judece dosarul, a respins cererea avocaţilor lui Călin Stoia de eliminare a interdicţiei de părăsire a ţării.    

Apostu, singurul judecat în stare de arest
Sorin Apostu este singurul dintre cei patru inculpaţi din dosar - Călin Mihai Stoia, Monica Undina Apostu, soţia fostului primar, şi Aspazia Droniuc, care are şi calitatea de denunţător - care este judecat în stare de arest preventiv. Dosarul a fost strămutat a Târgu Mureş de la Curtea de Apel Cluj, iar în acesta cei patru sunt trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie, printre care dare de mită, spălare de bani, fals intelectual. Sorin Apostu şi Călin Stoia au fost arestaţi preventiv în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2011, de Curtea de Apel Cluj. Apostu a fost trimis în judecată la 29 decembrie 2011, de procurorii DNA, alături de soţia sa, avocata Monica Apostu, de omul de afaceri Călin Stoia şi de Aspazia Droniuc, toţi fiind acuzaţi de fapte de corupţie. Potrivit DNA, primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) şi primire de foloase necuvenite.
Omul de afaceri Călin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş S.A, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru dare de mită în formă continuată (18 acte materiale), participaţie improprie la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale).
La 15 februarie 2012, Sorin Apostu a demisionat din funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca. În data de 7 martie 2012, dosarul a fost strămutat de la Curtea de Apel Cluj, la Curtea de Apel Târgu Mureş, iar la 22 martie 2012 fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, şi omul de afaceri Călin Stoia au fost transferaţi la Penitenciarul din Târgu Mureş. Primul termen al procesului a avut loc la 2 aprilie 2012, când magistraţii Curţii de Apel Târgu Mureş au luat în discuţie prelungirea măsurii arestului preventiv în cazul lui Sorin Apostu şi Călin Mihai Stoia. Măsura de arest preventiv a fost prelungită de mai multe ori pentru Sorin Apostu, în timp ce omul de afaceri Călin Mihai Stoia a fost eliberat sub control judiciar, la 13 aprilie 2012.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite