Evenimentul anului 2006: Piaţa imobiliară a explodat (CAMPANIE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai mulţi clujeni şi-au făcut planuri să cumpere locuinţe în 2006
Tot mai mulţi clujeni şi-au făcut planuri să cumpere locuinţe în 2006

Pentru a face faţă cererii, Clujul a fost nevoit să îşi tripleze suprafaţa locuibilă, ceea ce a dus la un boom imobiliar. În Cluj-Napoca şi în zonele limitrofe s-au înregistrat creşteri vizibile în ceea ce priveşte interesul clienţilor şi al dezvoltatorilor pe toate segmentele de piaţă.

Schimbarea administraţiei locale din 2004, cu doi ani înainte de explozia imobiliară, a dat posibilitatea dezvoltatorilor să construiască fără limite. A crescut atât numărul locuinţelor construite în Cluj-Napoca şi a ansamblurilor imobiliare, cât şi cele din localităţi precum Baciu, Gherla sau mai ales Floreşti. Pe de altă parte, din punct de vedere al suprafeţelor locuibile pe cap de locuitor, Clujul a trebuit să îşi tripleze suprafaţa locuibilă, potrivit lui Doru Lupeanu, consultant imobiliar la Fix Up marketing.

„Cererea existentă în Cluj era, în 2006, foarte crescută. Nevoia de spaţii de locuit a fost principalul motor al creşterii pieţei imobiliare clujene, nevoie coroborată şi cu o creştere economică însemnată a oraşului”, a spus acesta.

Consultantul consideră că puterea de cumpărare a populaţiei a fost cea care a determinat hotărâtor evoluţia ascendentă a pieţei imobiliare din ultimii ani, iar odată cu aceasta a crescut şi puterea de negociere a vânzătorilor, care s-a tradus în creşteri mult mai ridicate de preţ.
Conform Direcţiei Regionale de Statistică, domeniul construcţiilor a fost unul prolific la Cluj. Valoarea lucrărilor, în primele zece luni, s-a majorat cu 54,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2005.

Avantajele şi dezavantajele boomului

Cu timpul, urbaniştii au început să atragă atenţia că municipiul se dezvoltă fără o viziune pe termen lung. Zonele limitrofe ale oraşului au început să se dezvolte într-un ritm alert, iar rezultatul evoluţiei rapide în domeniu a dus la apariţia unor ansambluri sau chiar cartiere construite haotic, mai ales în localităţi precum Floreştiul, Apahida şi Baciu.

Explozia pieţei imobiliare clujene a avut şi efecte pozitive. „Deoarece evoluţia pieţei are ramificaţii importante şi în alte domenii de activitate, cum ar fi cea de materiale de construcţii, se poate spune că boomul imobiliar din 2006 a generat efecte pozitive asupra mediului economic clujean”, a precizat Doru Lupeanu.

Randamentele tot mai mari ale investiţiilor imobiliare din acea perioada au pus Clujul pe harta punctelor de interes ale lumii, atrăgând atenţia asupra potenţialului investiţional ridicat, a conchis consultantul. Astfel, percepţia generală a jucătorilor din piaţa imobiliară în 2006 era una extrem de optimistă, interesul tot mai crescut al investitorilor străini şi creşterea numărului de proiecte lansate pe piaţă întărind acest lucru. 

Preţuri în 2006
Garsonieră    30.000 euro
1 cameră    35.000 euro
2 camere    50.000 euro
3 camere    60.000 euro
4 camere    75.000 euro

CAMPANIE: Ce am făcut în ultimii 20 de ani?

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite