Evaziune fiscală masivă: cel mai mare stadion din Ardeal nu are impozitul plătit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Cluj nu a plătit niciun leu impozit pe teren şi construcţie pentru stadionul de 44 de milioane de euro din oraş, deşi arena funcţionează de un an. Suma restantă este de 300.000 de euro. Nicio autoritate locală nu a luat măsuri pentru plata impozitului.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a declarat că Cluj Arena, noul stadion de 44 de milioane de euro, nu apare în actele instituţiei, deşi a fost inaugurat în octombrie anul trecut. „Cluj Arena nu este întabulată. Nu se plătesc impozite pentru aceasta. Pe harta stadioanelor din Europa sau din lume, Cluj Arena nu există pentru că nu a fost omologată", a explicat Uioreanu. Cu alte cuvinte, deşi arena a fost proiectată de la început pentru a putea găzdui meciuri FIFA, UEFA, o astfel de partidă nu se poate ţine la Cluj. Fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Alexandru Coroian (PDL), a susţinut că nu are nicio legătură faptul că stadionul nu este întabulat cu faptul că nu s-a făcut omologarea. „Omologarea nu se face de drept, ci atunci când o echipă cere. Noi nu puteam cere omologare FIFA şi UEFA dacă nu exista o echipă care să aibă un astfel de meci pe Cluj Arena", a explicat actualul consilier judeţean. Cluj Arena a fost omologată pentru meciurile din Liga I, pentru ca Universitatea să-şi poată desfăşura aici meciurile.

Consiliul Judeţean nu-şi plăteşte datoriile

Directorul firmei care administrează noul stadion, SC Cluj Arena, Radu Raţiu, a precizat pentru „Adevărul" că nu s-a plătit niciun leu impozit pentru arenă, deşi aceasta a fost inaugurată de anul trecut. „Nu s-au plătit impozite. A existat o şedinţă la Consiliul Judeţean, iar apoi una la SC Cluj Arena, în care s-a propus ca impozitul să treacă la Consiliul Judeţean, întrucât aceasta este proprietarul stadionului", a arătat Raţiu. Consilierul judeţean PDL Călin Tuluc a susţinut că s-a făcut o propunere în acest sens, însă aceasta ar urma să fie adoptată abia pentru exerciţiul bugetar al anului viitor. SC Cluj Arena este deţinută în proporţie de 90% de Consiliul Judeţean Cluj şi 10% de Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat, instituţie aflată sub coordonarea Consiliului Judeţean. Raţiu a mai precizat că este vorba despre un impozit de 1,3 milioane de lei pe teren şi pe clădire, ce trebuia plătit Primăriei Cluj-Napoca.

Evaziune fiscală
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, a susţinut că nici acum proprietarul Cluj Arena nu a făcut demersurile pentru declararea arenei în vederea impozitării. „Nu au făcut nici acum dovada de luare în folosinţă, actul pe baza căruia se întabulează imobilul şi pe pe baza căruia este impozitat. Teoretic, Consiliul trebuia somat să facă această declaraţie. Legea nu prevede un termen în care să se facă aceste demersuri", a explicat Buzatu.
Pe de altă parte însă, pe Cluj Arena s-au organizat concerte şi au avut loc meciuri pentru care s-a perceput chirie. Emil Ilea, directorul Gărzii Financiare Cluj, susţine că un imobil nu poate fi închiriat dacă acesta nu a fost întabulat. „Dacă un imobil e închiriat fără Carte Funciară există o problemă. În cazul în care contractele nu sunt declarate la Finanţe este o problemă cu impozitul pe chirii, iar dacă imobilul nu este declarat la Primărie este o problemă cu impozitul pe terenuri şi pe clădiri. Poate fi amendă sau infracţiune", a precizat Ilea.
Conform Legii 87 din 1994, evaziunea fiscala este sustragerea prin orice mijloace de la impunerea sau de la plata impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurărilor sociale de stat şi bugetelor fondurilor speciale de către persoanele fizice şi persoanele juridice române sau străine, denumite în cuprinsul legii contribuabili. În acest context, decizia

Stadionul nu este finalizat
Lucrările nu sunt terminate la stadion, dar este vorba de „lucrări de rafinament", cum le numesc arhitecţii. „Noi, ca proiectaţi, am făcut la terminarea lucrărilor de către constructor o listă cu observaţii în care arătam ce lucrări mai trebuie realizate. Este vorba despre lucrări cum ar fi pardoselile de pe aleea publică din jurul arenei sau un taluz, care trebuia înierbat, însă acolo cresc buruienile", a susţinut Şerban Ţigănaş, reprezentantul proiectantului Cluj Arena, Dico & Ţigănaş.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite