Evacuaţi din casa unde au locuit trei decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familia Fărăgău a cumpărat de la Primărie o casa naţionalizată, între timp vechii proprietari au obţinut locuinţa în instanţă iar astăzi au vurt să îi scoată în stradă pe cei doi bătrâni, cu ajutorul unui executor judecătoresc.Iacob şi Ana Fărăgău sunt nevoiţi să iasă în stradă cu lucrurile adunate în 30 de ani

O familie de pensionari a fost evacuată, astăzi, dintr-o fostă casă naţionalizată, retrocedată către proprietarii de drept. Iacob şi Ana Fărăgău, amândoi pensionari, spun că nu au unde să meargă, iar dacă nu vor primi o nouă locuinţă socială, vor dormi pe stradă. Pe de altă parte, noii proprietari le-au oferit ocazia, potrivit legii, să mai rămână o perioadă în chirie, însă bătrânii au refuzat. „De unde să mai plătesc şi chiria, după atâtea cheltuieli judecătoreşti? Am investit în casa asta, am tencuit-o, am băgat canalizare, apă...Nu am altă casă, am ’70 de ani, unde să mă duc?”, s-a plâns Iacob Fărăgău.
În cele din urmă, executorul judecătoresc şi proprietarii casei le-au dat răgaz bătrânilor să elibereze locuinţa până în 14 iunie. „A fost emisă o sentinţă judecătorească de evacuare în ianuarie 2010”, a declarat executorul judecătoresc Marius Stolneanu.
Familia Fărăgău locuieşte de 32 de ani într-o casă cu patru camere pe strada Dorobanţi nr. 65. Ei au primit locuinţa de la Primăria Cluj-Napoca.

Între timp, casa a fost cumpărată de la primărie de Iacob Fărăgău în 1997, cu suma de 2.700 de lei. În acelaşi  timp, proprietarul imobilului, Florin Roşca, a deschis un proces de revendicare, deoarece acesta aparţinuse bunicilor săi. După 14 ani de proces, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat o sentinţă definitivă de punere în posesie pe numele noului proprietar.

Sora mai mare a proprietarului, Rodica Rimbaşiu, a declarat că familia Fărăgău a fost înştiinţată de mult timp în legătură cu evacuarea. „Primăria se spală pe mâini şi ne lasă pe noi să părem oamenii răi, să ne certăm”, a declarat aceasta indignată. Rodica Rimbaşiu mai acuză Primăria Cluj-Napoca de incompetenţă, spunând că funcţionarii de aici au greşit de două ori redactarea procesului verbal de punere în posesie, astfel că a durat aproape patru ani de la emiterea sentinţei irevocabile până la obţinerea în fapt a proprietăţii. 

1.500 de clujeni aşteaptă o locuinţă socială

„Vom cere Primăriei o casă, că nu avem unde sta. Copiii ne sunt plecaţi în Spania, iar unul dintre ei a divorţat pentru că ne-a dat nouă banii de nuntă să cumpărăm casa de la Primărie”, spune Ana Fărăgău, de 72 de ani.
„Pe lista de aşteptare pentru o locuinţă socială se află 15.000 de persoane, dintre care unuii au depus cerere şi pentru o locuinţă ANL”, a declarat Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.
Astfel, şansele ca familia Fărăgău să primească o nouă locuinţă în curând sunt destul de reduse.


Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite