Ești un fumător înrăit? Vezi aici cum poți scăpa de acest viciu!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ielcean fuma de la 16 ani
Marcel Ielcean fuma de la 16 ani

Clujeanul Marcel Ielcean a împlinit luna aceasta doi ani de când s-a lăsat de fumat printr-un program guvernamental antifumat.

Marcel Ielcean, un clujean în vârstă de 36 de ani, informatician de profesie, a renunţat la fumat după 20 de ani de viciu în urma înscrierii într-un program naţional numit „Stop fumat". Fuma de la 16 ani câte două pachete de ţigări pe zi, iar în urmă cu doi ani s-a hotărât să se lase. „M-am dus la un control la Monica Pop, şeful Clinicii de Pneumologie de la Spitalul de Pneumoftiziologie Leon Daniello din Cluj-Napoca. Ea mi-a zis că ar fi cazul să mă las de fumat şi că este un program naţional gratuit în acest sens", povesteşte Marcel Ielcean, şeful Serviciului Strategii de Informatică din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

„Fumam pentru că fumam. Era un drog. Nu dădeam vina pe nimic. Ar fi necinstit din partea mea să spun că fumam fiindcă eram stresat sau din alte motive", mai spune informaticianul. Recunoaşte că a avut multă voinţă deoarece a încercat să se mai lase de fumat şi nu a reuşit.

A urmat timp de o lună tratamentul din cadrul programului (tratament care se desfăşoară pe durata a trei luni) şi a simţit o schimbare. „În prima săptămână de tratament a fost mai greu. A fost perioada critică. Trebuia să-mi găsesc o ocupaţie pentru mâini, să fac ceva ca să nu fumez. A contat mult şi sprijinul familiei", mărturiseşte funcţionarul.

Lua câte o pastilă pe zi, iar după o lună a simţit că e bine şi nu le-a mai luat. Acum, după doi ani, nu mai simte deloc nevoia să fumeze şi nici nu-l deranjează când e în preajma fumătorilor. „Nu am nimic. Nu mi se face poftă. Îi şi înţeleg", adaugă Marcel Ielcean.

Rata reuşitei programului: 60%

Doctorul Vasile Mureşan, şeful Spitalului de Pneumoftiziologie „Leon Daniello" din Cluj spune că în 2011 s-a redus de trei ori numărul celor ce au apelat la acest program naţional. „Dacă în 2009 aveam 1000 de persoane interesate, acum sunt 300. În schimb, a crescut rata de succes, de la 30% în 2009 la 60% în 2010. Tratamentul durează trei luni, perioadă în care se administrează substituenţi de nicotină precum gumă cu gust de nicotină, un antidepresiv şi un medicament numit champix", afirmă Mureşan.

Un tratament costă de la 200-300 de lei până la 900-1000 de lei, în funcţie de organismul pacientului. Asta înseamnă că întregul tratament costă cât dă un fumător pe ţigări în cele trei luni.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite